Foto: Per Karlsson / SVT

Vänsterextremister riskerar fängelsestraff för flera brott

Uppdaterad
Publicerad

Försök till mordbrand var en av punkterna som behandlades i Västmanlands tingsrätt på fredagen. Nu är den fem dagar långa rättsprocessen slut mot sex medlemmar från Revolutionära Fronten som nu riskerar fängelsestraff.

På fredagen avslutades den fem dagar långa rättegången mot sex personer med kopplingar till den vänsterextrema organisationen Revolutionära Fronten. Fyra unga män och två unga kvinnor från Köping, Eskilstuna och Västerås åtalades för bland annat skadegörelse, misshandel och försök till mordbrand.

– För huvudmannen yrkar jag på ett flerårigt fängelsestraff. För de övriga tilltalade något mindre, säger åklagaren Helena Lundgren.

De åtalade tillbakavisar dock att de ska ha någon som helst koppling till Revolutionära Fronten.

– Jag är lite rädd för att händelserna i Malmö och Kärrtorp kan ha speglat av sig på den här rättegången. Men det är domstolens uppgift att hålla i sär det med bevisprövningen för de här enskilda händelserna, säger Per Svedlund, en av de åtalades försvarsadvokat.

Säkerhetspådraget under rättegången i Västmanlands tingsrätt har varit stort, med många poliser och säkerhetskontroller. Men bortsett från den första rättegångsdagen, då maskerade personer började skrika åt varandra, har det varit lugnt i och utanför tingsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Extremistkriget i Mälardalen

Mer i ämnet