Foto: Melker Blomberg/SVT

MDH: ”Självklart betalar vi ut pengarna”

Publicerad

Ann Cederberg, förvaltningschef på MDH, säger att Högsta domstolens dom kommer att få stor betydelse i framtiden.

– Jag tycker att det är skönt att vi äntligen har fått svar på frågan vad som gäller när det handlar om utländska studenter och lärosäten. Då, 2011, när det politiska beslutet kom, fanns det flera frågor som inte var lösta, säger Ann Cederberg.

Vad för sorts frågor?

– Oj, nu är jag tillbaka på ett möte som jag deltog i 2010, alltså åtta år sedan. Men jag minns att vi diskuterade hur informationen till eleverna skulle utformas och likaså att vi inte är vana vid att föräldrar betalar elevers utbildning. Man kan vara missnöjd med ett par byxor man köpt, och få pengar tillbaka, men hur blir det med en utbildning? Det handlar om statliga medel  som man inte kan hantera hur som helst, säger Cederberg.

Tänker ni betala nu då?

– Ja, självklart. Det är inte pengarna det har handlat om egentligen. I slutändan handlar det om vilka juridiska avtal som träffas mellan de utländska studenterna och lärosätena.

Tror du att fler studenter kommer att göra som Connie Dickison?

– Det kan det mycket väl bli, och det är något vi måste prata ihop oss om, hur vi ska hantera frågan. Det räcker inte med att klaga och vara missnöjd, utan varje missnöjd student måste själv kunna styrka vad som inte riktigt håller och sen ska det prövas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer