Det var i början av augusti 2018 som polisen larmades om skottlossningen mot ett flerfamiljshus i Surahammar. Foto: Jenny Berggren/SVT

Skärpt straff för skjutning mot lägenhet i Surahammar

Uppdaterad
Publicerad

Från fyra till sju års fängelse och högre skadeståndsbelopp. Hovrätten har skärpt straffet för den man i 25-årsåldern som sköt mot en lägenhet i Surahammar i höstas.

Hovrätten gör därmed en annan bedömning än Västmanlands tingsrätt som ogillade åtalet om mordförsök och istället dömde mannen för en rad andra brott.

Balkongdörren hade öppnats

Det var i början av augusti som ett skott gick igenom en glasruta till en lägenhet i Surahammar. Två personer fanns i bostaden men ingen skadades.

Mannen har erkänt att han sköt, men har sagt att han velat skrämma en person som varit skyldig honom pengar och nekat till mordförsök.

Men Svea hovrätt menar att i och med att balkongdörren till lägenheten just hade öppnats och stängts så visste mannen att det fanns en person i närheten av den.

Att han ändå sköt mot den visar att han varit likgiltig till att han skulle ha kunnat döda personen innanför menar rätten som dömer honom för mordförsök.

Längre fängelsestraff och högre skadestånd

Hovrätten konstaterar också att de två poliser som kom till platsen utsattes för verklig fara när mannen på nytt sköt, på ett okontrollerat och vårdslöst sätt, mot balkongerna i lägenhetshuset.

Sammantaget döms mannen för försök till mord, tre fall av grovt olaga hot, försök till grov utpressning och framkallande av fara för annan. Dessutom står tingsrättens dom gällande bland annat  narkotikabrott, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen fast.

Förutom det förlängda fängelsestraffet från fyra till sju år, höjs skadeståndet som mannen ska betala till en av personerna i lägenheten från drygt 37 000 till drygt 117 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer