En tonårspojke skadades allvarligt efter en skjutning i Västerås på måndagskvällen. Foto: Utryckning Uppsala

Skjutning i Västerås – en 16-årig pojke allvarligt skadad

Uppdaterad
Publicerad

En tonårspojke har förts till sjukhus efter en skottlossning i ett bostadsområde i Vallby i Västerås. Polisen misstänker att det finns ett motiv till skjutningen.

– Det mesta tyder på att det finns ett motiv och att skjutningen inte har skett av en ren slump, men polisen behöver mer tid för att utreda vad som föranlett brottet, säger Lars Jansson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Västerås i ett pressmeddelande på tisdagen.

Flera personer larmade polisen om skjutningen som skedde på idrottsplatsen nära Vallby centrum vid halv nio på måndagskvällen.

– Eftersom detta skedde i ett bostadsområde, fick vi in flera larm om skottlossning och är nu på plats med flera patruller, sa polisens presstalesperson Johan Thalberg under morgonen.

Pojken har allvarliga skador men hans läge är stabilt enligt den senaste patientskaderapporten från region Västmanland.

Letar vittnen

Under morgonen spärrade polisen av platsen och säkrade spår samt talade med flera vittnen som fanns på platsen när skjutningen inträffade. Även hundpatruller och helikopter deltog i inledningen av utredningen.

Flera personer har kontrollerats i närområdet, men ingen har frihetsberövats.

– Det har inkommit uppgifter om gärningspersonen eller gärningspersonerna. Men eftersom det väntas hålla fler vittnesförhör vill polisen inte gå ut med de uppgifterna, säger Johan Thalberg till TT.

En förundersökning om försök till mord har inletts och polisen kommer att öka sin närvaro på Vallby för att öka tryggheten efter skjutningen.

Just nu jobbar de med förhör för att klarlägga händelseförlopp och motiv. De spår som har säkrats ska analyseras.

Skjutningen på Vallby är den åttonde bekräftade skjutningen i Västerås i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.