Foto: Susanna Ahnlund

SFI-skolor har svårt att hålla kvaliteten och samtidigt locka elever

Uppdaterad
Publicerad

Flera skolor i Västerås som erbjuder undervisning i Svenska för invandrare (SFI) upplever att systemet pressar personalen att leverera godkända betyg. De menar att makten är hos eleven som kan hota att byta skola om hen inte gillar sitt betyg.

Lärarna på Samuel Dags utbildningscentrum Back to work, har slutat dela ut betyg. Sedan allt fler elever uppträtt hotfullt har de ändrat sina rutiner.

– Vi har fått göra så att det är jag som lämnar betygen, för att lärarna ska slippa hot och otrevligheter, säger Samuel Dag som är verksamhetschef på Back to work.

Hans skola är en av nio som erbjuder Svenska för invandrare i Västerås. I början av året lade Folkuniversitetet ner sin SFI-undervisning då de inte lyckades locka tillräckligt många nya elever. Konkurrensen är stor och två nya skolor står redan på tur att etablera sig i Västerås. Det finns ingen gräns för hur många skolor som får verka i staden.

Skolorna får betalt per undervisningstimme på SFI. När det gäller Svenska som andra språk får de betalt per poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.