Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Josefine Schwertner Eriksson startade namninsamlingen som nu har över 300 underskrifter. Hon och flera andra föräldrar och barn är kritiska till att skolbussen tas bort för elever på Nybyggeskolan i Västerås. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Skolbussen tas bort för elever på Nybyggeskolan i Västerås – ska åka med VL när kommunen sparar

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stad måste dra ned kostnaderna för skolskjutsen med fyra miljoner. En åtgärd är att elever får busskort för att istället åka med VL:s bussar. Det har fått oroliga föräldrar att starta en namninsamling för att stoppa besparingen.

I april meddelades att högstadieeleverna på Nybyggeskolan från och med höstterminens start inte längre får åka skolbuss till och från skolan. Det gäller de elever som bor i Barkarö, Enhagen/Ekbacken, Tidö-Lindö, Örtagården och Dingtuna. Eleverna kommer istället att få ett busskort och åka med VL:s bussar.

– Jag känner en stor oro och vill att beslutet ska ändras. Tryggheten försvinner eftersom man inte vet att barnen kommer hem efter skolan, säger föräldern Josefine Schwertner Eriksson som startat namninsamlingen.

Göran Thunberg, enhetschef på skolskjutsenheten på Västerås stad, berättar att avdelningen har gått back i många år och att man har krav på sig att få budgeten i balans.

– Totalt kostar skolskjutsen cirka 60 miljoner och vi är fyra miljoner back nu, säger Göran Thunberg.

Vad sparar ni på att dra in skolskjutsen för eleverna på Nybyggeskolan?

– Preliminärt en halv miljon kronor. Det är inte bara det här vi gör utan vi ser över hela skolskjutsverksamheten. Genom åren har det varit skenande kostnader som vi måste få bukt med, säger Göran Thunberg.

Föräldrarna påpekar också att förändringen kommer ge långa restider och överfulla bussar i coronatid.

– Förändringen görs mitt i en pågående pandemi som beräknas få en ny våg med smittade till hösten. Eleverna kommer i och med beslutet att utsättas för eventuell smitta vid fyra olika tillfällen per dag då de måste byta buss på vägen till och från skolan. När eleverna åker skolbuss är passagerarna de åker tillsammans med en isolerad grupp som till större delen tillhör deras egen skola, säger Josefine Schwertner Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer