Den skjutne pekar ut den plats han blev beskjuten på i Västerås. Foto: TT / Ur polisens förundersökning

Sköt kompis i benet – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Fyra års fängelse. Det blev straffet för 39-åringen från Södertälje som sköt sin kompis i benet. Motivet: En ouppklarad narkotikaskuld på 50.000 kronor.

Västmanlands tingsrätt fäller 39-åringen för grov misshandel, inte för försök till mord som åklagaren yrkat.

Enligt tingsrätten är det inte styrkt att 39-åringen uppfattade att det fanns en hög sannolikhet för att skadorna av skottet kunde leda till döden eller antog att en sådan effekt kunde bli följden av hans handlade.

Offret, en 36-årig västeråsare, sköts genom låret och när han kom in till sjukhuset var hans tillstånd livshotande. Han hade lågt blocktryck, lågt blodvärde och kroppstemperaturen låg på 32 grader efter att han legat ute i skogen i cirka 10 timmar. Han hade även drabbats av skador på pulsådern.

Pekade ut skytten tidigt

Det var den 9 augusti som en förbipasserade cyklist hörde en mans rop på hjälp från ett skogsparti vid Grytavägen i Västerås, och larmade polisen.

36-åringen pekade ut 39-åringen ganska så omgående. Under rättegången sa 36-åringen  att det kändes som svek mot den forna kamraten eftersom han själv inte hade betalat sin skuld. Sedan tyckte han att gärningen överskred det han själv blivit utsatt för och valde att berätta.

Klar och logiskt berättelse

Tingsrätten anser att 36-åringen lämnat en klar och logisk berättelse, och att det är uteslutet att någon annan än 39-åringen kan ha legat bakom.

39-åringen döms också att betala ett skadestånd på 109.300 kronor till 36-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.