Skuldsaneringarna ökar

Publicerad

Skuldsaneringarna fortsätter att öka med hela 70 procent i Västmanland de senaste fem åren. Och i Sala belviljas det flest saneringar.

Ansökningarna om skuldsanering fortsätter att öka. Vi har åkt till Sala som sticker ut i statistiken, oväntat många härifrån får skuldsanering beviljad av kronofogden. Förra året var det 104 personer, att jämföra med till exempel 28 i det nästan lika stora Fagersta.

Christina Lundin Hellström heter budgetrådgivaren i Sala, och hon tror, enkelt uttryckt, att hon är en förklaring till den framgången.

– Jag har jobbat många år, så jag är välbekant. Och jag sitter här i Rådhuset, det är inte så märkvärdigt att söka upp mig.

Existensminimum i fem år

De kommunala budgetrådgivarna kan hjälpa till att göra en ansökan om sanering, de går igenom krav och avtal med den skuldsatte och ser till att kronofogden får rätt underlag. Sen är det kronofogden som beviljar sanering. Under fem år får man behålla motsvarande existensminimum av sin inkomst, resten går till att betala av på skulderna. Det som återstår efter fem år avskrivs.

Christina Lundin Hellström arbetar mycket förebyggande, besöker andra kommunala verksamheter för att berätta om möjligheten att få rådgivning eller hjälp med sanering om det behövs.

Högt tryck i Västerås

I Västerås är trycket högt på rådgivarna. Enhetschef Anders Olsson säger att de till 90 procent får ägna tiden åt att förbereda skuldsaneringar, så det bli inte mycket kraft kvar till förebyggande arbete.

– Det skulle vi vilja göra mer av, men det går inte som det ser ut nu, säger han.

Under de senaste fem åren har antalet skuldsaneringar ökat med drygt 70 procent i Västmanland, förra året fick 976 personer sanering beviljat. 565 av dem är Västeråsare, och resten är ganska ojämnt fördelat över länet.

Kommuner samarbetar

Flera kommuner samarbetar med varandra och Kungsör och Arboga köper tjänsten med budgetrådgivning av Västerås kommun. Köping och Sala utökar också sitt samarbete med Västerås, och det tror Christina Lundin Hellström är bra – och nödvändigt.

– Vi har inte så stora resurser, vi kan inte ta fram material och jobba fram idéer var och en, det finns mycket att vinna på att samarbeta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer