Mohammad Abdi, hans fru och tre små barn väcktes mitt i natten: ”De skrek det brinner, det brinner!” Foto: J Berggren / M Blomberg SVT

Småbarnsfamiljen väcktes av polis: ”Det brinner, det brinner”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Abdi som bor i det branddrabbade flerfamiljshuset på Råby i Västerås väcktes av polisen.
– Vi tog barnen i pyjamas och sprang, berättar Mohammad Abdi.

Mohammad Abdi och hans fru hade gått och lagt sig vid 22-tiden på tisdagskvällen. De tre barnen, 5 år, 3 år och 6 månader gamla, sov redan. Några timmar senare väcktes de alla av polis som berättade att det brann i huset. Familjen fick hjälp att evakuera.

– Vi visste ingenting, men när vi kom ut såg jag att det brann överallt, säger Mohammad Abdi. Hör honom i klippet.

Många förbipasserande

På onsdagsförmiddagen ryker det fortfarande från det eldhärjade huset, lukten av brandrök är tydligt i området och många förbipasserande stannar till för att titta på förödelse och hur räddningstjänsten jobbar vidare.

– Jag hörde en smäll. Jag hade balkongen lite öppen men då kände jag ingen brandrök. Vi gick ut här i natt och tittade, då såg man hur det gick som en löpeld längs fasaden, säger en boende i grannhuset.

Polisen ska nu utreda brandorsaken och enligt kommunala bostadsbolaget som äger fastigheten har totalt 24 lägenheter påverkats av branden på något sätt.

Hoppas på mer information

Om och i så fall när Muhammad Abdis och de övriga familjerna kan flytta tillbaka är oklart.

– Vi bor hos en kompis i hans lägenhet med två rum. Det är lite trångt för han har också tre barn. Vi hoppas att vi får veta mer i dag, säger Mohammad Abdi på onsdagsförmiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden på Råby

Mer i ämnet