Hör varför länets smittskyddsläkare rekommenderar alla att vaccinera sig mot covid-19. Foto: TT / SVT

Smittskyddsläkarens svar på vaccinoro: ”Mer omfattande undersökningar än tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Det är väldigt liten risk att drabbas av biverkningar efter att ha låtit sig vaccineras mot covid-19 enligt Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård. Han rekommenderar att alla att göra det när tillfället erbjuds.

– Ju fler som vaccinerar sig, desto snabbare tar epidemin slut, säger han.

Om alla vaccinansökningar godkänns kommer drygt 55 000 västmanlänningar kunna skyddas mot covid-19 i januari och februari.

De som har störst behov ska erbjudas vaccin först är beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Det gäller äldre på särskilda boenden, personer med hemtjänst och samboende till dem samt personal inom äldreomsorgen.

Coronaviruset i Västmanland

När de som inte är i riskgrupp också får möjlighet att vaccinera sig så tycker smittskyddsläkare Jan Smedjegård att man ska ta den.

– Undersökningarna av de nya vaccinerna är mer omfattande än någonsin. Så stora undersökningar har inte gjorts tidigare, säger han.

I klippet ovan får Jan Smedjegård frågan hur han tycker den orolige ska tänka kring covid-19 vaccinerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet