Foto: Silvia Anna Westin/SVT

Smittskyddsläkaren om höga smittotalen i Västmanland: Vi testar mycket mer än andra regioner

Uppdaterad
Publicerad

Att Västmanland gör betydligt fler coronatester i förhållande till befolkningsmängd än många andra regioner är en del av förklaringen till den höga andelen konstaterade fall i länet, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård. Samtidigt blir situationen allt mer ansträngd.

–  Vi har en väldig utbredd smittspridning i länet. Av alla prover som tas blir nära en av sju positiva, och det är mycket, säger han.

De senaste två veckorna har Västmanland med sina nära 1 000 konstaterade coronafall per 100 000 invånare varit det hårdast drabbade länet i landet. Bakom de siffrorna ligger förutom den stora smittspridningen också de många testerna som gör att fler fall upptäcks.

I klippet konstateras bland annat att Västmanland testar dubbelt så många som Stockholm och sex gånger så många som Östergötland, sett till 100 000 invånare.

Coronaviruset i Västmanland

Att sjukdomsfallen identifieras är positivt, menar Smedjegård men ser också bekymrat på utvecklingen.

– Vi ser också en väldigt ökad belastning vad gäller sjukdomsfallen. Det är uppåt 50 personer som vårdas på länets sjukhus. Och i går fanns fyra inom intensivvården.

Under onsdagen rapporterades fem nya dödsfall in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet