Hör smittskyddsläkare Inge Eriksson om den ökade smittspridningen i Region Västmanland. Foto: Peter Osterberger/SVT, Andre Pain/TT

Kraftig ökning av coronafall i Västmanland – smittade utlandsresenärer ökar risken för ny samhällsspridning

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanland ser nu en stor ökning av antalet coronasmittade. Det säger Inge Eriksson som är biträdande smittskyddsläkare.

– Nu gäller det att vi skärper oss för att klara det här.

Förra veckan fördubblades antalet smittade i länet från låga nivåer. Innan vecka 30 är sammanställd så räknar Region Västmanland med att talet kommer att dubblas igen. Orsaken bakom ökningen är utlandsresenärerna som återvänder.

– Problemet är om de fallen börjar smitta i samhället. En samhällspridning kan göra att vi får en fjärde våg tidigare än vi skulle kunna tro, säger han.

Coronaviruset i Västmanland

Nästan samtliga fall är av deltavarianten

Bland de runt 500 bekräftade fallen av coronasmittade i länet de senaste två månaderna, så utgörs nästintill samtliga av deltavarianten. Ett tjugotal av de bekräftat smittade har varit vaccinerade med både dos 1 och dos 2.

– Man blir inte särskilt sjuk men man är inte fri från smittan. Man kan smitta iallafall, säger smittskyddsläkaren.

I klippet berättar Inge Eriksson mer om coronaläget i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet