En kvinna med blont hår håller ett barn och en man drar ut stolen medan socialsekreteraren är på andra sidan borden. Miljön har en dämpad färgskala och en enkel tecknad stil.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dottern Ina hade blåmärken i ansiktet vid mötet på socialtjänsten. SVT har träffat mamman tycker det är ofattbart att utredningen lades ner på plats. I klippet berättar hon om mötet. Foto: Truls Wallin/SVT

Socialtjänsten lade ner orosanmälan – mamman till misshandlade barnen: ”Fanns flera varningsklockor”

Uppdaterad
Publicerad

Två orosanmälningar rings in till socialtjänsten om att två små barn far illa till följd av pappans auktoritära uppfostringsmetoder.

Föräldrarna kallas in till möte hos socialtjänsten – men någon utredning inleds aldrig.

Några veckor senare avslöjas det att barnen utsatts för tortyrliknande misshandel av pappan och styvmamman.

De inblandade personernas namn är utbytta, samma namn används som i dokumentären ”Mina barn i kalla rummet”.

Efter att barnens biologiska mamma Lova och pappa Jonathan flyttat isär träffar Jonathan en ny kvinna, Julia och de flyttar ihop med sina respektive barn.

För Lova blir det allt svårare att få träffa sina barn.

Grova misshandeln av två barn i Västra Mälardalen

– Han skyllde alltid på att barnen var magsjuka och när jag fick träffa barnen var det alltid utomhus.

Lova har bipolär sjukdom och hennes psykiska hälsa hade försämrats under relationen med Jonathan, men när de går isär förbättras måendet.

Orosanmälningar till socialtjänsten

Efter att två orosanmälningar inkommit till socialtjänsten kallas Lova, Jonathan och deras biologiska barn Aron och Ina in för ett möte. Lova har inte träffat barnen på en längre tid.

– Istället för att prata om innehållet i anmälningarna kom mötet att handla om min sjukdom, trots att anmälan handlade om kritik mot Jonathan som förälder, säger Lova.

I ett annat rum har sonen Aron berättat att hans pappa slagit med knytnäven i väggen, men någon utredning inleds inte.

– Materiellt våld är fortfarande våld, men de reagerade inte, säger Lova.

Ivo har kommit med kritik mot social- och arbetsmarknadsnämnden som socialtjänsten hör under, för att inte ha inlett någon utredning.

– Hade vi vetat vad barnen utsatts för hade vi agerat annorlunda. Vi har ändrat rutiner och arbetssätt för att minska risken för att något liknande sker igen, säger Josefin Emet, tillförordnad socialchef i Köpings kommun.

Socialtjänsten ändrar rutinerna

Lova är kritisk mot socialtjänsten, men menar att det inte bara är en kommun som brustit, utan två.

– Jag var i kontakt med familjerätten i Kungsör för att få hjälp att strukturera upp umgänget, men personen på kommunen visade sig känna Jonathans familj och ingen lyssnade på min oro. Det bör vara någon utomstånde som hanterar dessa ärenden.

Ingmari Jürynge som är områdeschef på individ- och familjeomsorgen i Kungsör svarar:

– Vi kommenterar inte enskilda ärenden, men om en handläggare upplever en jävsituation, tar en annan handläggare tar över, säger hon.

I dag har Lova ensam vårdnad av barnen. Jonathan och Julia dömdes i hovrätten till tio års fängelse för bland annat grov misshandel.

Allvarlig kritik mot socialtjänsten – brast i utredning

Josefine Emet står upp vid en korridor med vita väggar och grått golv. Korridoren leder längre bort mot en dörr, och belysningen är mjuk. Personen är klädd i en mörk kavaj och en ljus blus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade vi vetat så hade vi agerat annorlunda”. Hör Josefine Emet på socialtjänsten i Köping berätta om Ivo:s kritik. Foto: Caroline Slotte/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grova misshandeln av två barn i Västra Mälardalen

Mer i ämnet