Sofie Backteman och hennes man från Västerås utanför hemmet i Tampa, Florida. Foto: Privat

Sofie från Västerås förbereder sig för det värsta

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga regn och stormbyar slår nu mot Florida. Orkanen Irma har uppgraderats till kategori 4 och minst 810.000 personer uppges vara strömlösa i delstaten. I Tampa bor Sofie Backteman och hennes man Niklas båda från Västerås.

Kraftiga regn och tornador slår mot Florida. Orkanen Irma har uppgraderats till kategori 4 och dess öga har nu nått land i Florida Keys i södra Florida, uppger National Hurricane Center. Minst 810.000 personer uppges vara strömlösa i delstaten.

Vore dumma om vi inte var oroliga

I Tampa Florida bor Västeråstjejen Sofie Backteman med sin man Niklas, även han från Västerås. De är inte drabbade än, men följer väderprognoserna minut för minut.

Stormen Irma

– Vi vore dumma om vi inte vore oroliga. De säger att det är den starkaste orkanen de sett här, så vi har förberett oss för det värsta. Vi har mat och vatten för över en vecka. Ficklampor, batterier och vi har satt plywood över våra fönster. Vi tänker stanna här, säger Sofie Backteman via en sprakig telefonledning.

Stora skador att ta reda på

Även om själva orkanen verkar hemsk så är det tiden efter att den har dragit förbi som oroar Sofie Backteman mest.

– Orkanen har dragit över öar och förstört över femtio procent av hus och infrastruktur, men det är relativt få dödsfall här. Så det känns som att vi personligen inte är i fara, det är snarare skador på hus och sådant vi är mest oroliga för, avsluta Sofie Backteman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Irma

Mer i ämnet