”Vi fick ett erbjudande om att köpa lägenheterna till ett reducerat pris” säger Magnus Uhlin på Stadsmissionen. Foto: SVT

Stadsmissionen satsar på bostäder för hemlösa: ”Ser det som en morot”

Uppdaterad
Publicerad

Nu investerar Västerås stadsmission i två bostadsrätter på Öster Mälarstrand i Västerås för att minska hemlösheten. Om byggplanerna följer tidtabellen kommer två personer som i dagsläget är hemlösa, flytta in i varsin lägenhet hösten 2021.

Allt började med att byggherren för bostäderna hade ett starkt hållbarhetsperspektiv. Både ekonomiskt och miljömässigt, men även socialt. Stadsmissionen fick ett erbjudande om att köpa två lägenheter till ett reducerat pris och slog till. 

Det innebär att Västerås Stadsmission kommer stå som ägare för bostäderna och hyra ut lägenheterna i andra hand. Hyran kommer ligga på cirka 4000 kronor. 

– Personerna som kommer flytta in ska ha ett behov av en bostad och en stark vilja av att förändra sitt liv. De ska se det som en möjlighet och morot att jobba för det att komma till en bättre plats, säger Magnus Uhlin på Stadsmissionen. 

De personer som till slut flyttar in kommer genomgå en urvalsprocess. Om det är personer som är akut hemlösa eller som bor hos bekanta, återstår att se. 

Stöd i hemmet ska erbjudas

Planen är att en anställd ska jobba med stöd i hemmet och sköta så att allt fungerar. 

– Om personen som flyttar in behöver samtalsstöd så fixar vi det. Gäller det hjälp med sysselsättning eller stöd om man har missbruk så hjälper vi även till med det, säger Magnus Uhlin. 

I slutändan är målet att personerna ska hitta en permanent bostad och sysselsättning.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.