Foto: TT

Mer bredband till Salas landsbyggd – miljonstöd beviljat

Uppdaterad
Publicerad

Fortsatt statligt stöd beviljas nu för mer utbyggnad av bredband på landsbygden. Det är Global Connect som får 10,8 miljoner kronor i stöd, om alla mål uppfylls enligt villkoren.

Det är länsstyrelsen i Västmanland som ger Global Connect (tidigare IP-Only) 10,8 miljoner kronor i stöd för bredbandsutbyggnad på landsbygden kring Varmsätra i Sala kommun.

– De uppställda målen är i det här fallet att de ska bidra med bredband till 71 procent av de folkbokförda hushållen i området, det handlar om totalt 392 hushåll av de 553 som finns i området runt Varmsätra, säger Indi Persson, handläggare på länsstyrelsen.

Svårt att leverera tidigare

Om Global Connect inte uppfyller målet så dras pengar av från stödet enligt ett regelverk. Företaget, som tidigare hette IP Only, har haft svårt att leverera det som utlovats vad gäller sin bredbandsutbyggnad i länet. Det har SVT Västmanland rapporterat om ett flertal gånger.

– Inga pengar betalas ut till, i det här fallet Gobal Connect, innan de kan visa på utfört arbete och inkommer med fakturor från entreprenörer och liknande. Vi har ju tidigare beviljat totalt 64 miljoner till IP Only, men endast betalt ut en bråkdel av det på grund av de problem som varit, säger Indi Persson.

Planen framåt

Global Connect ska dra igång arbetet nu i höst med att skriva markavtal med berörda parter och kontraktering av entreprenörer, och under 2021 ska grävningarna påbörjas enligt plan. Under 2022 ska arbetet vara klart.

Detta är det sista stöd som nu beviljas från länsstyrelsen.

– Det finns inga fler medel i vår budget för bredband, hittills har vi beviljat över 110 miljoner kronor till bredband i länet, säger Indi Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.