Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så mycket el slukar sportområdet Rocklunda i Västerås varje år. Foto: SVT

Sportfältet Rocklunda stor elslukare i Västerås – miljonsmäll för kommunen

Publicerad

Västerås stad räknar med att elnotan för Rocklunda kommer landa på över 20 miljoner kronor. Nästan sex miljoner kronor över årsbudgeten. 

– Vi kommer tillsammans med föreningarna behöva vidta smarta åtgärder för att få ner energiförbrukningen, säger Magnus Jansson, verksamhetschef för idrott och friluftsliv i Västerås.

Idrottsområdet Rocklunda står för drygt en femtedel av Västerås stads elnota. Områdets fem isrinkar är stora elslukare och står för 75 procent av förbrukningen.

Kommunen ser det inte som aktuellt att höja avgifterna för föreningarna till följd av högre elpriser.

– Det är inte troligt eller ens möjligt att lägga en större del av kostnaderna på vårt föreningsliv, säger Magnus Jansson, verksamhetschef på Västerås stad.

Riktat stöd till idrotten

Magnus Jansson skulle vilja se ekonomisk hjälp till idrotten från staten, eftersom många föreningar riskerar ökade utgifter i vinter.

– Det skulle vara olyckligt om utgifterna innebär att man får göra prioriteringar så barn och unga inte har möjlighet att idrotta, säger han.

Kan det bli aktuell med nedstängning av någon av anläggningarna på Rocklunda?

– Jag vill inte spekulera i det. Det låter och känns som att det ligger långt bort, säger Magnus Jansson.

Markant sänkt förbrukningen på tio år

För tio år sedan var elförbrukningen tio miljoner kilowattimmar för Rocklunda. Men trots att området är större och används fler timmar i dag har förbrukningen minskat med 20 procent.

Enligt Björn Sandvall, teknisk chef på Rocklunda Fastigheter har solceller, driftoptimering och byte av belysning till led bidragit till en markant sänkning av elförbrukningen.

I klippet får du höra verksamhetschefen berätta hur kommunen ska spara el på Rocklunda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Energikrisen i Västmanland

Mer i ämnet