Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagen fick länsstyrelsen i Västerås ett brev med pulver. Räddningstjänst, ambulans och polis kallades till platsen. Foto: Hanna Eklund/SVT

Stort pådrag på länsstyrelsen i Västerås – fick brev med pulver

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till länsstyrelsen i Västerås för att kontrollera ett misstänkt föremål.

– Vi har fått ett brev där det fanns ett pulver i, säger Erik Bergman, kommunikationschef på länsstyrelsen i Västmanland.

Larmet inkom till SOS vid 9.10 på onsdagen och flera enheter tillkallades till platsen. Byggnaden spärrades av och räddningstjänsten gick in med skyddsutrusning för att kontrollera de drabbade personerna.

– Vi är på plats för att kontrollera ett misstänkt farligt föremål, säger Nadia Norton, presstalesperson hos polisen.

Fyra till sjukhus för kontroll

En person ska ha öppnat brevet. Totalt fick fyra personer klä av sig i underkläder och bli tvättade innan de lastades in i ambulansen för att föras till sjukhus för kontroll. Det finns inga uppgifter att någon ska ha varit skadad eller fått några symptom.

– Alla personer var opåverkade, säger räddningsledare Stefan Karlsson.

Nationella bombskyddet var på plats och kontrollerade pulvret. Enligt en första analys som genomförts av pulvret så verkar det vara ofarligt. Enligt polisen kommer det genomföras fler undersökningar för att fastställa vad pulvret innehåller.

Flera larm runt om i landet

Vid 13.55 avslutades den polisiära insatsen på platsen. Händelsen utreds som grovt olaga hot alternativt olaga hot.

Polisen utreder bland annat ett liknande ärende som inkom till länsstyrelsen i Uppsala tidigare under förmiddagen. Samma typ av larm har också inkommit från ett flertal Länsstyrelser i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.