Strömavbrott på sjukhuset i Västerås – regionen i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsförmiddagen drabbades sjukhuset i Västerås av ett strömavbrott. Regionen gick då upp i stabsläge. Strömmen på flera avdelningar, inklusive förlossningen, ambulansen och psykiatrin var borta under ungefär 15 minuter.

– Det var en transformator som löste ut, och ett av reservbatterierna som finns har brunnit, säger Max Rupla beredskapschef Region Västmanland.

Enligt Region Västmanland kommer stabsläget kvarstå tills reparationsarbetet är färdigt. Det finns i nuläget ingen prognos för när det ska vara klart.

Räddningstjänsten ryckte ut då rökgaser uppstod från ett batteri och reservkraften gick inte igång som planerat. Vården på sjukhuset ska dock inte ha påverkats negativt.

– Förutom själva strömavbrottet så har jag inte fått till mig att någon vård ska drabbats på något sätt, säger Max Rupla.

Enligt regionen ska felet vara avhjälpt senast under fredag förmiddag, men det kan gå snabbare än så, om reservdelarna levereras tidigare. Tills dess kvarstår stabsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.