Studiefrämjandet i Västmanland upplöses efter misstänkt miljonbedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Studiefrämjandet i Västmanland har fuskat i rapporteringen och fått mer statsbidrag än de har rätt till. Enligt ett pressmeddelande som förbundet skickade ut på onsdagen ska det röra sig om sju miljoner kronor.

Förbundet kommer att polisanmäla en person som arbetar på den lokala avdelningen i Västmanland efter att ha upptäckt stora bedrägerier i verksamheten. Misstankarna om bedrägerierna väcktes för ett år sedan när förbundet gjorde en årlig granskning. Därefter har flera kontroller gjorts och senast en granskning av riksförbundets kvalitetsledningsteam och revisionsfirman PWC.

Efter att granskningen avslutats beslutade förbundet, den 19 mars, att upplösa distriktet i Västmanland.  

– Jag förstår att många blir djupt besvikna på Studiefrämjandet när det förekommer fusk och felaktigheter i vår verksamhet. Efter det tidigare bedrägeriet i Västerbotten har vi kraftigt skärpt våra kontroller och arbetet med våra etiska riktlinjer, men arbetet har uppenbarligen inte varit tillräckligt. Vi arbetar nu med att implementera en rad åtgärder för att säkra upp kvaliteten på vår verksamhet så att liknande situationer kan undvikas i framtiden, säger Studiefrämjandets förbundschef Gustav Öhrn i ett pressmeddelande som skickades ut under onsdagseftermiddagen.

Under granskningen kunde utredarna hitta rapporter från verksamhet som inte existerat samt verksamhet som inte varit statsbidragsberättigad. Den anställde misstänks även ha använt pengar förbundets pengar i sitt privatliv.

Majoriteten av pengarna som Studiefrämjandet får kommer från staten.

Detta har hänt

Februari 2018: Årets ordinarie verksamhetsgranskning påbörjas av riksförbundet.

Juni 2018: Riksförbundets kvalitetsledningsteam träffar företrädare för distriktet i Västmanland.

September 2018: Riksförbundets kvalitetsledningsteam begär in kompletterande underlag från distriktet i Västmanland avseende kostnadsersättningar.

Oktober 2018: Riksförbundet tillsätter en intern utredning av distriktets verksamhet och beställer en extern granskning av revisionsbyrån PwC. 

November 2018: Utredningarna presenteras för förbundsstyrelsen, som beslutar att gå vidare med en fördjupad granskning av distriktet i Västmanland.

December 2018: Riksförbundets kvalitetsledningsteam och PwC påbörjar en fördjupad granskning och genomför verksamhetsbesök.

Februari 2019: Fördjupade utredningsrapporter från kvalitetsledningsteamet och PwC presenteras för förbundsstyrelsen. 

Mars 2019: Vid Studiefrämjandets förbundsstyrelsemöte den 19 mars beslutas att distriktet i Västmanland ska upplösas och att de felaktigt utbetalade statsbidragen ska återbetalas. Beslut fattas också om att polisanmäla en anställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.