Foto: Susanna Ahnlund/SVT

Hovrätten fastställer domen i styckmordsfallet i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt fastställer tingsrättens beslut och dömer den 54-årige västeråsaren till 16 års fängelse för styckmordet på sin 57-åriga flickvän i slutet av maj 2017.

Den 54-årige mannen har nekat sedan han för snart två år sedan anhölls misstänkt för styckmordet på sin flickvän som försvann från sin lägenhet på Pettersberg några månader tidigare.

La fram ny bevisning i sista stund

När fallet togs upp för andra gången i hovrätten gjorde han ett sista försök att bli frikänd. Genom att förhöra två nya vittnen, som beskrev flickvännen som labil och självmordsbenägen, hoppades han på rådmännens friande – de skulle inte kunna utesluta att flickvännen tagit livet av sig.

Styckmordet på kvinna i Västerås

Teknisk bevisning och ett stort våldskapital

Ett försök som inte fungerade. Mot sig har han fortfarande övervakningsbilderna där han iklädd motorcykelhjälm bär ut svarta sopsäckar från flickvännens lägenhet några dagar efter försvinnandet, en såg som han använt med flickvännens benvävnad på, en tidning med både kvinnans blod och mannens DNA på. Till mannens nackdel ligger också tidigare domar och anmälningar om våld mot flickvänner han haft. Flickvänner som i tingsrätten berättade om våldet de utsatts för. Slag och stryptag som kändes igen i relationen med den 57-åriga kvinnan. Runt 50 gånger såg hennes dotter blåmärken och skador på sin mammas kropp under förhållandet med den 54-årige mannen.

Obesvarade frågor finns fortfarande

Kvinnans dödsorsak har inte kunnat fastställas då endast delar av hennes kropp hittades i skogen vid Önsta-Gryta ett drygt år efter hennes försvinnande. Den tekniska undersökningen visade också att kvarlevorna bränts vilket försvårade analysen av skelettet ytterligare. Däremot kunde teknikerna fastställa att kroppen styckats med en såg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmordet på kvinna i Västerås

Mer i ämnet