Foto: SVT

Rättegången om styckmordet på kvinna i Västerås avslutad

Uppdaterad
Publicerad

I dag återupptogs förhandlingarna i Västmanlands tingsrätt om styckmordsfallet på Pettersberg i Västerås – ett sista steg i rättegången om den mördade 57-åriga kvinnan som försvann för snart två år sedan.

För en dryg månad sedan skickades den 54-årige mordmisstänkte mannen till Rättsmedicinalverket för att undersökas. En undersökning som senare visade att han inte lider av någon psykisk sjukdom och därmed kan dömas till fängelse. I samband med att resultatet på undersökningen kom skrev rätten att de misstänker att mannen har inblandning i mordet.

– Rätten har sagt i ett utlåtande att min klients handlande har samband med den 57-åriga kvinnans död men om det är mord, dråp eller vållande till annans död är oklart, säger mannens försvarsadvokat Per Svedlund.

Styckmordet på kvinna i Västerås

Resultatet i psykundersökningen betyder också att åklagarsidan inte kommer att ändra sig i sitt krav på fängelse.

– Eftersom det visar sig att den misstänkte inte lider av eller gjorde det då så kommer jag yrka på att det är fängelse som ska utdömas, säger Jenny Alriksson.

Så här resonerar hon kring kravet på minst 16 års fängelse för mordet på den 57-åriga kvinnan:

Domen kommer att förberedas efter dagens förhandlingar, det fanns en möjlighet att domen skulle kunna komma redan under tisdagen.

– Visst finns det chans att den kommer, nu har de haft tid på sig att skriva, sa Svedlund.

Något som även Alriksson var förberedd på.

– I sådana här stora fall brukar de vilja ha tid att överlägga, men det är inte helt uteslutet att domen kommer, sa Jenny Alriksson

Men så blir det alltså inte, utan dom kommer att meddelas 15 mars.

Hör 54-åringens försvarsadvokat efter att förhandlingarna avslutats den 29 januari

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmordet på kvinna i Västerås

Mer i ämnet