Den 57-åriga kvinnan försvann spårlöst från sitt hem på Pettersberg i Västerås i maj 2017. Foto: SVT/Polisen

Åklagaren om avslutade styckmordsrättegången: ”Han har lätt att ta till våld”

Uppdaterad
Publicerad

Den nio dagar långa rättegången i fallet om den styckmördade kvinnan på Pettersberg i Västerås avslutades under tisdagen. Den 54-årige mordmisstänkte mannen ska dömas till fängelse för mord och brott mot giftefrid i minst 16 år enligt åklagarsidan - men frias och släppas ur häktet, menar hans försvarsadvokat. 

Det starkaste tekniska bevisen mot mannen rör hans fingeravtryck och blodspår som hittats på ett flertal ställen i sovrummet där åklagarsidan menar att kvinnan styckades. Bland annat på en såg där också kvinnans vävnader hittades. Hans blod fanns också på en tidning tillsammans med kvinnans kvarlevor i form av benvävnad.

Ska ha mördats på hennes födelsedag

Styckmordet på kvinna i Västerås

Kammaråklagare Jenny Alriksson har lyckats måla upp en bild av en våldsam person med svajigt alibi och många minnesluckor.

En likhund har gjort tydliga markeringar på flera ställen i sovrummet. Någon teknisk bevisning för hur mordet gått till finns fortfarande inte men 

åklagarsidan menar att den 54-årige mannen mördade kvinnan på hennes födelsedag, eller natten efter, i hennes lägenhet. Det hade varit stormigt i förhållandet, kvinnan hade hotat med att lämna honom och enligt vittnen som umgicks med paret den födelsedagskvällen ska läget i deras relation varit spänt. Med hjälp av tidigare domar och anmälningar mot mannen samt berättelser från hans tidigare flickvänner målade åklagaren upp en bild av honom som oberäknelig och våldsam. 

Varför valde du att lyfta fram mannens våldskapital i din sista plädering inför rätten?

– Det är viktigt att visa att han har lätt att ta till våld, särskilt i relationer med kvinnor. Antagligen är det här ett sånt tillfälle. Det har varit en konflikt och han har tagit till livsfarligt våld. Det har vi sett tidigare i hans relationer: Han använder sig av livsfarligt våld mot kvinnor han lever med, säger kammaråklagare Jenny Alriksson.

Advokaten: ”Frågan är långt ifrån besvarad – det är en sörja”

Försvarsadvokat Per Svedlund varnade rätten ett flertal gånger under sin plädering.

– Det vore tjänstefel av mig som försvarare att inte hänvisa till det allmänna beviskravet i brottmål, särskilt i allvarlig brottslighet som mord. I praktiken ska det vara uteslutet att det förhåller sig på annat sätt än vad åklagaren påstår.

Svedlund upplyste rätten om att den grundläggande frågan i ett grovt brottmå – ”Hur har offret avlidit?” – fortfarande inte fått något svar.

– I det här fallet är den frågan långt ifrån besvarad. Det är mer en sörja. För det första har hon inte kunnat ge oss någon uppgift om ett händelseförlopp och då blir det svårt att lägga fram någon bevisning som knyter min klient till brottet.

SVT:s reporter Susanna Ahnlund rapporterade direkt inifrån rättssalen på Västmanlands tingsrätt. Foto: SVT

Han menar också att den muntliga bevisningen från närstående inte räcker för att förklara hur hans klient skulle ha agerat och mördat den 57-åriga kvinnan.

Målsägandebiträdet yrkade på skadestånd för de anhöriga på 75 000 per person.

På torsdag väntas rätten ge besked om mannen ska fortsätta vara häktad i väntan på domen. Följ vår rapportering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmordet på kvinna i Västerås

Mer i ämnet