Den 57-åriga kvinnan försvann spårlöst från sitt hem på Pettersberg i Västerås i maj 2017. Foto: SVT/Polisen

Styckmordet: Ett kaotiskt och våldsamt förhållande beskrivs i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången i fallet om den styckmördade 57-åriga kvinnan i Västerås har kommit halvvägs och det saknas fortfarande uppgifter som kan förklara för rätten hur kvinnan dog. Däremot en misstänkt man som berättar osammanhängande och förvirrat om dagarna före kvinnans försvinnande.

Under den fjärde rättegångsdagen fortsatte förhören med den 54-årige mannen som misstänks ha mördat, styckat och eldat kvinnans kropp i slutet av maj 2017. Han nekar till brott och även till anklagelserna om att han regelbundet skulle ha misshandlat kvinnan. 

Tidigare domar

Kammaråklagare Jenny Alriksson frågade mannen hur det kommer sig att två av hans tidigare flickvänner har berättat att han använt samma typ av våld mot dem som han enligt anmälningar använt mot den 57-åriga kvinnan, om det är så att han inte är våldsam?

Efter flera längre osammanhängande berättelser svarade han att misshandeln mot flickvännerna som han också har dömts för aldrig har hänt, att domarna är felaktiga och kvinnorna har ljugit. När det gäller den 57-åriga kvinnan ska hon också ha hittat på. 

– Hon använde polisen som ett vapen mot mig, sa mannen. 

Flera gånger tog mannen upp små lappar han skrivit och ville att rätten skulle läsa tidigare förhör som pekade på att den 57-åriga kvinnan älskade honom och mådde bra med honom.

Blod hittats i den städade lägenheten

Även kriminaltekniker var på plats och berättade att de genom speciella metoder upptäckt blodrester i kvinnans lägenhet som vid en första anblick såg välstädad ut. Blodresterna fanns främst i kvinnan sovrum på golvet nedanför sängen och på sängkarmen och på en hink i badrummet. Metoden som användes för att hitta blodet förstör samtidigt strukturen på blodet och gör att det inte går att analysera blodet och fastställa vem det kommer från.

Åklagarsidan lyckades visa att mannens berättelse om vad han gjorde helgen då kvinnan försvann inte hänger samman. Han saknar också en bra förklaring till varför han syns på filmen från en övervakningskamera när han bär ut svarta sopsäckar från kvinnans lägenhet med en mopedhjälm på sig.

Samtidigt saknas fortfarande svar på viktiga frågor: Vad som dödade kvinnan eller hur mordet gick till har inte rättsläkarna kunnat fastställa. Obduktionen säger att kroppen styckades och brändes men då var kvinnan redan död.

Kommande rättegångsdagar

Nästa gång styckmordet tas upp på Västmanlands tingsrätt ska den misstänkte 54-årige mannens mamma berätta vad hon tror om mordet, flera av hans tidigare flickvänner kommer också att tala inför rätten och en sjuksköterska som haft nära kontakt med den mördade kvinnan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den 57-åriga kvinnan försvann spårlöst från sitt hem på Pettersberg i Västerås i maj 2017. Foto: SVT / Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Styckmordet på kvinna i Västerås

Mer i ämnet