Foto: Susanna Ahnlund/SVT

Långt fängelsestraff för styckmord på kvinna i Västerås

Publicerad

Den 57-åriga kvinnan försvann i maj 2017 från sitt hem på Pettersberg i Västerås. Ett år senare hittades hennes kvarlevor i ett skogsområde i Önstaskogen. Nu döms en 54-årig man till 16 års fängelse för mord.

54-åringen hade en relation med kvinnan och misstänktes tidigt i utredningen. Nu döms han mot sitt nekande.

Mannen har enligt tingsrätten haft ett våldsmönster mot flera olika kvinnor. Den 57-åriga kvinnan hade polisanmält honom flera gånger innan hon mördades.

I förundersökningen framkom det att kvinnans kropp både bränts och styckats med en såg. I hennes lägenhet hittades en fogsvans som hade blod både från kvinnan och mannen på sig. Tingsrätten menar att allt talar för att det är den fogsvansen som använts för att stycka hennes kropp och att 54-åringen genomfört handlingen i hennes sovrum.

Döms till fängelse

Som bevismaterial hade åklagaren även en övervakningsfilm från huset där kvinnan bodde. Där ses 54-åringen bära och släpa stora sopsäckar längs källargångens golv. Mannen menar att han vårstädat medan åklagaren menar att säckarna innehåller kvinnans kropp.

54-åringen döms nu för mord, brott mot griftefriden och bedrägeri till 16 års fängelse. Han ska även betala drygt 200 000 kronor i skadestånd till kvinnans närstående.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visade att mannen inte hade någon allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Styckmordet på kvinna i Västerås

Mer i ämnet