Under första rättegångsdagen presenterades bland annat en övervakningsfilm som en viktig del i bevisningen. Filmen visar hur den misstänkte mannen släpar stora säckar innehållande kvinnans kvarlevor i kvinnans trappuppgång enligt åklagaren. Foto: Polisen/SVT

Misstänkte styckmördaren kan dömas till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 54-årig man som är åtalad för mordet led inte av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet. Tingsrätten, som anser att bevisningen mot mannen är övertygande, kan nu alltså döma mannen till fängelse.

Den 54-årige mannen som sitter häktad och åtalad för styckmordet på en 57-årig kvinna i Västerås hade inte någon allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningarna. Det visar Rättsmedicinalverkets utlåtande efter att de gjort en rättspsykiatrisk undersökning på mannen, skriver TT.

En rättspsykiatrisk undersökning genomförs om den misstänkte för ett allvarligt brott antingen erkänt brottet eller att rätten anser att det finns övertygande bevisning mot den misstänkte. Rätten har i detta ärende gjort den bedömningen, vilket betyder att mannen nu kommer att få fängelse som påföljd vid en fällande dom.

Styckmordet på kvinna i Västerås

Stark bevisning

Enligt utlåtandet finns heller inte några medicinska förutsättningar för att mannen ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård. Tingsrätten har beslutat att bevisningen mot mannen är övertygande och i och med Rättsmedicinalverkets utlåtande kan mannen nu dömas till fängelse som påföljd.

Enligt åklagaren ska mannen ska ha slagit ihjäl kvinnan, styckat hennes kropp och sedan bränt den. Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas för mord och brott mot griftefriden till fängelse i minst 16 år.

Försvann 2017

Den 57-åriga kvinnan försvann från sitt hem i maj 2017. Enligt åtalet ska mannen dödat kvinnan i hennes bostad, styckat kroppen och sedan flyttat delarna till ett skogsområde i Västerås. Kvarlevorna efter kvinnan återfanns under 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmordet på kvinna i Västerås

Mer i ämnet