Så här ser det ut vid en fritidsbank i Skåne. Foto: Helene Blob

Fritidsbanken i Surahammar ska väcka intresse för idrott

Publicerad

Kommunstyrelsen i Surahammar har beslutat att öppna en fritidsbank. Verksamheten fungerar som ett bibliotek för fritidsutrustning, och finns sedan tidigare i Västerås och Sala.

Surahammar är den senaste i raden av Västmanlands kommuner att bestämma sig för att öppna en fritidsbank – ett bibiotek för sport- och fritidsutrustning. Beslutet togs av kommunstyrelsen i måndags.

– Vi har under en längre tid tittat på olika sätt att ha utlåning. En kollega hade kontakt med Fritidsbanken i Västerås, så vi har fått hjälp därifrån och tyckte om konceptet, säger Bengt Eriksson, områdeschef för arbetscenter i Surahammar kommun.

Bengt Eriksson

Fritidsbanker finns redan i Sala och Västerås, och planeras öppna i Arboga och Kungsör.

Kommunerna kan hjälpas åt

Han ser det som ett plus att organisationen är väl förankrad i Västmanlands idrottsförbund och att det finns flera Fritidsbanker i närliggande kommuner.

– Det blir som ett nätverk, och de olika fritidsbankerna kan också låna saker av varandra, säger han.

”Man har ju samlat på sig grejer”

Bengt Eriksson tror att intresset kan vara stort för en fritidsbank i Surahammar.

– Om jag bara ser till mig själv, så har man ju samlat på sig grejer som blir liggande när barnen blir äldre. Det är ju bättre att sakerna kommer till användning än att de slängs. Förhoppningsvis kommer folk titta i sina förråd och skänka grejer när vi drar igång, säger han.

Ingen konkurrenssituation

Han menar också att andra verksamheter som säljer eller hyr ut sportutrustning inte ser Fritidsbanken som en konkurrent, utan som något positivt.

– De upplever det som något bra, något som kan väcka intresse. Man kan prova på en ny idrott och om man tycker om det kanske det kan leda till att man köper egen utrustning senare, säger han.

Fritidsbanken i Surahammar ska ligga på Nybyggsvägen, tvärs över gatan från Nytorpsskolan. Inom kort ska det börja samlas in utrustning, och man hoppas på att öppna för utlåning efter sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.