Tallplanta betad av älg. Foto: Skogsstyrelsen

Svåra betesskador på skog i brandområdet

Publicerad

Betande vilt har orsakat omfattande skador på plantorna som sattes i området efter branden i Västmanland 2014. Var femte planterad tall har det senaste året fått toppskottet avbetat. – Omfattningen är oroväckande, menar Skogsstyrelsens projektledare.

Efter den stora skogsbranden 2014 och till och med 2017 har det gjorts åtgärder för att få upp ny skog på drygt tre fjärdedelar av det totalt 4 000 hektar stora område som ska återbeskogas. Kostnaden beräknas till cirka 40 miljoner kronor.

Skadorna har fördubblats

Huvuddelen har planterats med tall. Den inventering som Skogsstyrelsen nu gjort, av plantorna som sattes 2015 och 2016, visar att betesskadorna nästan fördubblats jämfört med föregående år, enligt ett pressmeddelande.

– Att nästan 20 procent av de inventerade plantorna hade skador förvånade oss och omfattningen är oroväckande. Skadorna begränsar tillväxten, påverkar skogsägarnas ekonomi och kan om de upprepas i värsta fall ta död på plantorna, säger Göran Hagerfors, Skogsstyrelsens projektledare för brandområdet.

Den regionala viltsamordnaren menar att det nu behövs kraftfulla åtgärder och efterfrågar bland annat samarbete och tät dialog mellan markägare och jägare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer