Foto: / SVT: Melker Blomberg

Årets bäääbylycka: Tillskott i fårfamiljen – nya lamm på Vallby i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Det råder lammfeber på Vallby i Västerås. Fyra nya lamm har fötts, och om bara några veckor kommer ytterligare ett tjugotal.

– Det är alltid lika roligt, man blir så glad när de kommer, säger Stina Ek Bredgård, djuransvarig Vallby Friluftsmuseum.

På Vallby Friluftsmuseum i Västerås har våren kommit, vilket innebär att lammningssäsongen är i full gång. Totalt har fyra lamm sett dagens ljus, men ytterligare tio tackor är dräktiga och förväntas föda inom ett par veckor.

– Vi får se hur många lamm det blir, varje tacka brukar få två lamm, ibland tre. Så strax över 20 lamm räknar vi med, säger Stina Ek Bredgård.

Vad ska man tänka på när man ser er komma med djuren utanför hagen?

– För djurens skull är det bra om man håller avstånd så att de inte blir stressade. Men i dessa tider är det även viktigt att vi människor håller avstånd och inte hamnar nära varandra.

Varning för sötchock med lammungarna på Vallby i klippet ovan.

3 saker du inte visste om gestrikefår

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.