Bäääbylycka på Vallby – nyfödda lamm på ostadiga ben

Uppdaterad
Publicerad

Säkrare vårtecken finns knappast. Ett tiotal lamm har fötts och fler är på väg på Vallby friluftsmuséum i Västerås. Och som vanligt vid födslar följer även lite dramatik.

– Vi hade en förstagångstacka som fick två lamm men tyvärr så ville hon bara ha det ena så det här stötte hon bort, berättar djuransvariga Elin Rynger och visar upp det lilla tacklammet som fortfarande saknar ett namn.

Flaskmatas av personalen

Lammet föddes fredags och får nu flaskmatas av personalen ett par månader, men redan idag fick lammet komma med in i hagen och träffa sina blivande flockkamrater. De flesta nosar nyfiket på den lilla, men tackorna som redan har lamm låter henne inte dia eller komma för nära.

– Vi kommer att behöva mata henne, men hittar vi nån tacka som är lite snäll och inte jagar bort henne så kanske vi kan introducera henne lite tidigare i flocken, berättar Elin.

Vi provar också att låta den nyblivna mamman få nosa på sitt lamm igen och först ser det ut att gå bra men sen gör hon ett utfall mot lammet och Elin Rynger får plocka upp den lilla och ta med sig henne igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.