Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var förhöjd säkerhetsnärvaro i tingsrätten när häktningsförhandlingarna mot de tre misstänkta tonåringarna hölls under fredagen. SVT:s reporter var på plats. Foto: Caroline Slotte/SVT

Tre tonåringar häktade efter dödsskjutningen i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Tre unga killar häktades under fredagen för mordet på Bäckby i Västerås 1 november, där en 20-åring dog av skottskador. En av killarna häktas misstänkt för mord och de andra två för medhjälp till mord.

Det var på tisdagen, en vecka efter dödsskjutningen, som fem personer greps misstänkta för inblandning i mordet. Under fredagen begärdes tre av dem häktade medan de andra två släpptes på fri fot. Misstankarna mot de två personerna kvarstår dock.

– Jag hade inte grund för att begära dem häktade, säger Karolin Hellsberg, åklagare på Västerås åklagarkammare.

Dödsskjutningen på Bäckby i Västerås

De tre som nu häktas är misstänkta på sannolika skäl. En misstänkt för mord och de två andra för medhjälp till mord. Två av de tre killarna är under 18 år och alla tre nekar till brott.

Sedan tidigare har två kvinnor suttit anhållna misstänkta för inblandning i mordet. De är frisläppta men fortsatt misstänkta för brott.

Den 9 december skall åtal vara väckt.

Dystra siffrorna för 2022: 16 fall där skjutvapen avlossats i Västmanland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allra flest skottlossningar i Västmanland sker runtom i Västerås – starta klippet för att se några exempel från 2022 där antalet skjutningar är uppe på rekordhöga nivåer jämfört med föregående år. Foto: SVT/Polisens förundersökning/Texturefabrik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Bäckby i Västerås

Mer i ämnet