Tre matförgiftade i Arboga – hade ätit på samma hamburgerrestaurang

Publicerad

Efter att ha ätit på Mcdonald's i Arboga har flera kunder larmat om misstänkt matförgiftning. Nu kräver Västra Mälardalens myndighetsförbund att restaurangen tar fram nya rutiner.

Totalt har sex personer anmält misstänka matförgiftningar efter att ha ätit på hamburgerrestaurangen mellan 2023 till början av 2024. De tre senaste anmälningarna inkom alla under förra veckan. Två av anmälningar kom från personer med celiaki (glutenintolerans).

Flera av personerna har drabbats av illamående, kräkningar, diarréer och feber.

Återkommande brister

Efter en kontroll av Västra Mälardalens myndighetsförbund i slutet av december 2023 framkom avvikelser på restaurangen. Bland annat rörande personlig hygien hos personalen liksom förvaring och temperatur av maten.

Vid en kontroll i januari 2024 hade detta åtgärdats. Men efter ytterligare en kontroll i mars 2024 framkom fler avvikelser: brister i underhåll av utrustning, städning, personlig hygien och risker för skadedjur.

Förbättringar krävs

Västra Mälardalens myndighetsförbund har nu beslutat om föreläggande om åtgärd mot restaurangen. Bland annat med krav på rutiner kring rengöring och underhåll av lokal och utrustning, hantering av risker för att undvika matförgiftning samt hantering av risker då man handskas med allergener.

SVT Nyheter Västmanland har varit kontakt med Linda Hagström som är restaurangägare. Via mejl svarar hon att de tar det som inträffat på stort allvar.

– Vi arbetar i nära dialog med myndigheten här i Arboga för att få insikt i vad som hänt och att arbeta för att det inte ska hända igen. Vi har tagit fram en plan för arbetet framåt som myndigheten är nöjd med och nu arbetar vi med genomförandet av den. Vi utbildar medarbetarna och lägger mycket tid på att följa upp åtgärderna, säger Linda.

Senast 25 mars ska den nya rutinen redovisas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.