Foto: SVT

Polisen om Vallbyskjutningen: ”Vi har fortfarande inga gripna”

Uppdaterad
Publicerad

Den eller de som ligger bakom fredagens mordförsök på Vallby är fortfarande på fri fot. Därmed ligger sex olösta mordförsök med skjutvapen på Västeråspolisens skrivbord.

När larmet från Vallby kom på fredagen hade det gått två veckor sedan en man sköts på Drottninggatan i Västerås, och strax därefter sköts ytterligare en man på Önsta gryta. I april skottskadades ytterligare en man i en bilverkstad på Bäckby.

På Drottninggatan och Vallby misstänks gärningsmännen ha lämnat platserna på mopeder. Det finns flera likheter mellan fallen men polisens presstalesperson Lisa Sannervik poängterar att de fortfarande arbetar med fallen som tre enskilda händelser.

–  Varje utredning utreds förs sig. Sen tittar vi så klart på samband men än så länge kan vi inte säga att det finns något sådant i de här fallen, säger Lisa Sannervik.

Tidigare mord och mordförsök i länet 2019

• 12 juli: En man sköts i underkroppen på Vallby.

• 25 juni: En man sköts utanför en kiosk på Önsta gryta.

• 23 juni: En man sköts i överkroppen på Drottninggatan.

• 12 juni: En man skjuts i underkroppen i Skinnskatteberg

– Det var en man som blev skjuten men ville inte medverka i utredningen och det fick inte samma mediala uppmärksamhet, säger Robert Wallén, polisområdeschef i Västerås.

• 30 april: En man sköts i en bilverkstad på Bäckby.

• 27 mars: En person sköts i benet i Hallstahammar.

Årets två första skjutningar skiljer sig från de andra då gärningsmannen är utpekad och avliden.

• 23 januari: En pappa skjuter ihjäl sina två söner och tar sedan sitt egna liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.