Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På flera platser, men inte överallt – här sker den tredje myggbekämpningen vid nedre Dalälven. Foto: Niklas Hagman

Årets tredje myggbekämpning vid nedre Dalälven inledd – risk för ny översvämning

Uppdaterad
Publicerad

Mycket regn och höga flöden i Österdalälven leder just nu till översvämningar i nedre Dalälven. En tredje myggbekämpningsinsats i delar av området har inletts, men risken är stor att vårens scenario upprepas – ytterligare en översvämning på översvämningen.

– Då kan vi inte göra mer för då är våra lager av bekämpningsmedel slut, säger Jan Lundström, verksamhetsledare på Biologisk myggkontroll.

I våras skedde något som myggbekämparna inte tidigare varit med om vid nedre Dalälven; de höga flödena sjönk inte undan utan steg ytterligare. Det blev en översvämning på en översvämning.

– Det var unikt, det hade vi inte varit med om tidigare, och nu kommer det en gång till, ett likadant scenario, säger Jan Lundström.

I söndags inleddes den tredje myggbekämpningen och Jan Lundström hoppas att man ska hinna med de områden man tänkt med helikopter, men regn, åska och vind påverkar möjligheten. 

Älvarna avgör

Den pågående översvämningen i nedre Dalälven beror dels på att det regnat mycket under en längre tid, vilket byggt upp markfuktigheten. När det nu kommer mer regn så sugs det inte upp utan rinner vidare.

– Sen avgör älvarna, framförallt Österdalälven, vad som sker i nedre Dalälven. Nu kommer det mycket vatten från både Öster- och Västerdalälven, så just nu har det börjat med en översvämning som vi gör bekämpning på. Sen signalerars det att det kommer mera vatten, antagligen väldigt mycket till, säger Jan Lundström.

I klippet: ”De kan förvänta sig ökning av mygg” – tredje myggbekämpningen igång, men inte överallt.

Myggplåga trots stora insatser: ”Varit katastrof”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I år har det varit katastrof” – därför har områden längs nedre Dalälven drabbats av mygg trots stora bekämpningsinsatser. Foto: SVT/Audrey Erath & Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.