Trio döms till fängelse – misshandlade väninna svårt

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnorna, en 37-åring från Surahammar och en 34-åring från Avesta, döms till fängelse i 3 år respektive 2 år och 6 månader för den utdragna misshandeln av en 29-årig kvinna på Köpmangatan i Surahammar.

En 25-årig man döms också till 1 år och 6 månaders fängelse för delar av misshandeln.

Bevisningen i domen

Efter tre dagar av tortyrliknande misshandel, förnedring och hot lämnade den 29-åriga kvinnan lägenheten på Köpmangatan och sökte skydd hos en vän. Skadorna på hennes kropp och berättelserna hon återgav till vittnen efter misshandeln dokumenterades och har legat till grund för bevisningen som fick rätten att döma trion.

I domen räknas några av skadorna, som de menar styrker kvinnans version, upp:

• utdelat ett stort antal knytnävsslag och slag med öppen hand mot huvud och kropp

• utdelat flera slag med sopborste och sopskyffel mot huvud och kropp

• utdelat slag med vas eller kanna mot huvud

• utdelat flera slag med väckarklocka mot huvud

•  fimpat en cigarett på hennes tunga i munnen

•  utdelat slag med skohorn mot huvud

• stampat på hennes kropp

• dragit en sjal hårt om hennes hals och tryckt hennes ansikte hårt mot en madrass i sängen

Den 37-åriga kvinnan och den 25-årige mannens DNA-har också hittats på tillhyggen som använts mot kvinnan. Det finns även vittnen som hört och sett misshandeln på Köpmangatan mellan den 16 och 18 februari i år.

Kammaråklagare Carl-Johan Norström hoppades på att kvinnorna skulle få 4 års fängelse vardera och mannen 3 års fängelse. I klippet ovan berättar han om beslutet att överklaga domen.

”29-åringen ljuger”

Kvinnorna nekar till anklagelserna och menar att den 29-åriga kvinnan umgåtts med dem som en vän och varken stängts in eller misshandlats i lägenheten då brotten ska ha begåtts. Inför rätten förklarade de att kvinnan ljög.

– Jag delar inte rättens bedömning. Det handlar om målsägandens trovärdighet, och det finns fler punkter. Man har exempelvis satt för stor tilltro till vad vittnen sagt i polisförhör, säger Maria Wilhelmsson, som är den 34-åriga kvinnans försvarare.

Det lutar åt att 34-åringen kommer att överklaga. SVT har försökt att nå den 37-åriga kvinnans advokat utan framgång.

Accepterar domen

Mannen medger att han slog ett skohorn i huvudet på kvinnan och kommer inte att överklaga sin dom.

Alla motsätter sig att betala skadestånd till kvinnan, en summa som landade på 144 000 kronor.

Motiv bakom kidnappningen

Kammaråklagare Carl-Johan Norström menar att en av anledningarna till varför trion misshandlade 29-åringen är att hon pratat med polisen angående tidigare andra brott. Ett av brotten är en annan misshandel som ägde rum i Surahammar en dryg vecka tidigare, den 2 februari, där den 37-åriga kvinnan ska ha utpressat och styrt misshandel av sin dåvarande pojkvän.

I tingsrättens dom nämner rådman Karl-Åke Persson liknande motiv men skriver också:

”Det utdragna förloppet där 37-åringen* och 34-åringen* tycks ha gett sig på NN* lite ”när andan fallit på” tillsammans med de mycket förnedrande inslagen ger emellertid, även med hänsyn till ett sådant tänkbart motiv, ett klart intryck av att 37-åringen och 34-åringen plågade NN i vart fall delvis för nöjes skull.”

*Kvinnornas namn är ersatta med ålder

*29-åringens namn är ersatt med N.N

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.