Foto: SVT

14 000 namnunderskrifter – kan bli folkomröstning om flygplatsen i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut som att det kan bli en folkomröstning i frågan om nedläggningen av Västerås flygplats. Efter det politiska beslutet att lägga ner, har nu ett folkligt initiativ samlat ihop så pass många namnunderskrifter att en folkomröstning enligt lag ska kunna genomföras.

– Vi önskar nu låta meddela att vi uppnått väl över de cirka 12 000 namn som enligt Kommunallagen krävs. Namnen är kvalitetssäkrade i den mening att vi endast räknat in fullständigt ifyllda uppgifter samt personer boende i Västerås kommun, det skriver Marcus Pihlflykt och Ulf Gelberg som är initiativtagare till Folkinitiativet för flygplatsens framtid, i en hemställan som skickades under onsdagen, till bland annat kommunalråd Anders Teljebäck (S).

Vill stoppa processen

Initiativet vill att den politiska processen nu tar en paus för att invänta vad politikerna beslutar ska hända med namninsamlingen och ett resultat av den eventuellt kommande folkomröstningen. Man har begärt ett möte så snart som möjligt med bland annat kommunalråd Anders Teljebäck (S).

Beslutet om att avveckla flygplatsen i Västerås är nämligen en av punkterna på torsdagens kommunfullmäktigemöte.

Har träffats under dagen

Kommunfullmäktiges ordförande Lars Kallsäby (C) har under onsdagen haft ett möte med Folkinitiativet för flygplatsens framtid.

– Det blev en intressant diskussion eftersom det är en exceptionell situation och det är inte självklart hur man gör juridiskt. Så politikerna kommer nu att fundera på det här och fatta beslut senast imorgon bitti, säger initiativtagaren Marcus Pihlflykt.

Att ärendet är komplicerat tycker även Lars Kallsäby (C).

– Det måste vara total enighet, så vi måste vara helt överens om att ta bort ärendet och avvakta tills folkomröstningsinitiativet har kommit in, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.