” Vi tror att det kommer vara ett fortsatt tryck vad gäller passen under hösten”, säger Jan Håkansson polisintendent Västerås. Foto: SVT/arkiv

200 outhämtade pass i Västmanland – en av tio dyker inte upp på bokad tid

Uppdaterad
Publicerad

Läget vad gäller att göra ett nytt pass har förbättrats i Västmanland jämfört med hur läget var i våras.

– Vi har i dag runt åtta veckors väntetid innan man kan få en tid för att göra ett pass, säger Jan Håkansson polisintendent Västerås.

När man väl gjort det tar det runt 50 dagar innan man kan hämta ut det färdiga passet. På flera håll i landet har pass som inte hämtats ut blivit ett problem. Reglerna gör att de måste makuleras efter tre månader.

– Läget i Västmanland är faktiskt inte så farligt, vi har cirka 200 pass som inte hämtats ut, men vi har hittills inte behövt makulera några, säger Jan Håkansson.

Han uppmanar dock folk som bokat tid för att göra ett pass att verkligen också dyka upp på avtalad tid. I dag är det mellan 10 och 15 procent av de bokade tiderna där personen inte dyker upp.

Outhämtade pass – det här gäller

• Ett outhämtat pass makuleras normalt efter tre månader

• Då måste ny tid bokas och det tas ut en ny ansökningsavgift.

• Vid sjukdom kan man ringa sin passexpeditionen via 114 14 och meddela att man vill hämta det senare.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.