Så upptäcktes den pågående sexhandeln. SVT:s reporter berättar och konfronterar kommunen om uppgifterna. Foto: Robert Gustavsson/SVT

SVT avslöjar: Sexhandelshärva i socialtjänstens lägenhet i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Fem unga kvinnor, ursprungligen från Rumänien, utnyttjades i prostitution i flera svenska städer – och en man i 40-årsåldern dömdes tidigare i år till för att ligga bakom det. Nu kan SVT avslöja att en del av sexköpshärvan bedrivits i socialtjänstens lägenhet i Västerås.

Det har skett yrkesmässigt, organiserat och varit gränsöverskridande, slår både tingsrätten och hovrätten fast.

Den 40-årige mannen har främjat fem kvinnors prostitution på flera platser i Sverige.

Sexköpshärva i socialtjänstens lägenhet i Västerås

Han dömdes i tingsrätten för grovt koppleri och koppleri av normalgraden, men hovrätten ändrade rubriceringen i ett fall till att även gälla människohandel.

Detta då 40-åringen enligt hovrätten vilselett en av kvinnorna, genom att lova att han skulle försörja henne i Sverige och att hon skulle bli hans fru – när hans egentliga syfte var att få henne att sälja sex.

Socialtjänstens lägenhet i Västerås

Den 40-årige mannen dömdes till 3,5 års fängelse och utvisning. Han får inte återvända till Sverige på tio år.

En del av koppleriverksamheten har han bedrivit i socialtjänstens lägenhet i Västerås.

Socialtjänstens hyresgäst, en man i 60-årsåldern, klarade sig undan åtal, i brist på bevis att han varit delaktig i koppleriverksamheten.

– Det är inte okej på något sätt, det ska inte få förekomma, säger Jonas Boman, verksamhetschef på Västerås individ- och familjeförvaltning.

SVT fortsätter rapporteringen med flera kommande publiceringar i ämnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexköpshärva i socialtjänstens lägenhet i Västerås

Mer i ämnet