Foto: TT

Tvingade sonen att ljuga om mordkvällen

Uppdaterad
Publicerad

Den mordmisstänkta 42-åringen i Arbogafallet lyckades få sin 13-årige son att ge henne alibi för kvällen då hennes pappa mördades och mamman utsattes för ett mordförsök. Motivet ska ha varit att familjen annars skulle komma att splittras.

”Jag vågade inte säga sanningen först men sen så ville jag göra det, för det var ju som en klump i magen som ville komma ut”, har 13-åringen sagt i förhören.

I dag fortsätter rättegången i Arbogafallet, och nu inleds del två – det som handlar om mordet och mordförsöket på kvinnans pappa och mamma i sommarhuset utanför Arboga den 3 augusti förra året. Ett dåd som 42-åringens ex-pojkvän erkänt.

Arbogafallet

Uppmanad att ljuga

42-åringens 13-årige son blev uppmanad att ljuga om polisen skulle prata med honom, enligt uppgifter i förundersökningen. På förhörsledaren fråga vad mamman sade svarar pojken:

”Så här, ah, nu är det väldigt viktigt att du säger att vi var hemma hela kvällen och att vi kollade på film till kanske klockan tolv, sen la vi tvillingarna efteråt, kanske lite efter tolv, yes, och då tänkte jag att tvillingarna har ju aldrig varit uppe till tolv.”

Förhörsledaren: Nej.

Pojken: De är ju bara tre år.

Förhörsledaren: Mm.

Pojken: Det skulle de ju aldrig orka, men då sa jag det på det första förhöret. För annars sa mamma att vi kunde splittras, och så där...

Förhörsledaren: Vad menade mamma med det, att ni kunde splittras?

Pojken: (Ohörbart) vi hamnar på olika ställen liksom om vi asså om vi pratade om det, om jag sa sanningen så skulle det hända liksom.

Ville inte ljuga mer

13-åringen pratade sedan med sin pappa som sa att det var viktigt att han talade sanning. När pojken ändrade sin version förklarade han för polisen att han inte ville fortsätta hitta på lögner.

LÄS MER: Arbogakvinnan visade upp ”en hälsning” inför kamerorna

Den 42-åriga kvinnan har i förhör lämnat nio olika versioner om vad hon gjorde kvällen den 3 augusti – alltifrån att hon var och handlade mat eller köpte en pistol till att hon sålde sex på en bensinstation i Kungsör.

”Vi måste neka”

Hon och ex-pojkvännen anhölls första gången den 16 augusti och släpptes tre dagar senare i brist på bevis. När de släpptes den 19 augusti säger den 42-åriga kvinnan till ex-pojkvännen:

”Du vet att vi måste neka, neka. Aldrig. Vi måste neka, förstår du? Så fort vi har gift oss då kan vi dra utomlands, förstås du?

Ex-pojkvännen: Ja.

42-åringen: Ah, så vi får aldrig tvivla på varandra. Vi får aldrig tvivla på att den andra säger någonting. Ok?

Ex-pojkvännen: Ja, ok (ohörbart)

Paret anhölls på nytt, den 31 augusti, och häktades för mord den 2 september.

Knappt fem månader senare, den 29 december, erkände ex-pojkvännen för polisen. Han sa att det var ”han, tillsammans med den 42-åriga kvinnan, som utfört det”.

LÄS MER: Arbogafallet – detta har hänt

Och redan i ambulansen, kvällen den 3 augusti, ska 42-åringens mamma ha pekat ut sin dotter som tänkbar gärningsman. Mamman ska ha sett en person sitta gränsle över maken samtidigt som han högg honom med en kniv.

Högg i två minuter

I förhör har ex-pojkvännen sagt att han tror att han högg mot paret i uppskattningsvis två minuter. Han tror att kvinnan fick 12 hugg.

Rättegången startar klockan 9.00 och SVT Nyheter Västmanland fortsätter att direktrapportera från rättssalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet