Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt Oleksandr Romaniuk och Oleksandr Barbaruk som berättar om sin upplevelse av det nya boendet och vad de tänker om framtiden. Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Ukrainska flyktingar på nya boendet i Västerås: ”Vi har stora möjligheter här”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya flyktingboendet på Gideonsberg i Västerås har hittills tagit emot 13 ukrainska flyktingar och fler är på gång.

Marina Aghasyan, teamledare på Integrationsenheten på Västerås stad, berättar att några av dem som redan kommit är funktionshindrade.

Oleksandr Romaniuk och Oleksandr Barbaruk är funktionshindrade och det blev extra svårt att ta skydd när kriget drabbade Ukraina för snart ett halvår sedan.

– När flyglarmet kom var det svårt för oss att fly till skyddsrum. Därför kunde vi inte stanna i Ukraina, berättar de.

Anpassat boende

Nu har de kommit till det nya boendet i Västerås som upprättats för ukrainska flyktingar sedan kommunen tog över ansvaret för att ordna boende åt skyddsbehövande från Migrationsverket den första juli.

– Västerås är en fin och bra stad och det här boendet är, i jämförelse med de andra boendena vi haft i Södertälje och på Vallby, det enda som är anpassat till funktionshinder. Vi har stora möjligheter här, berättar de.

Fler flyktingar på gång

I samband med att boendet öppnades anställde Integrationsenheten två extra personer som arbetar med flyktingarna. Hittills har de stöttat 13 skyddsbehövande, 10 vuxna och tre barn, och fler är på gång att flytta in.

– Vi kommer att ta emot fem familjer till som ska placeras här den närmaste månaden, berättar Vlad Riznychenko, boendeassistent.

I klippet berättar Oleksandr Romaniuk och Oleksandr Barbaruk om hur boendet fått dem att tänka på att kunna stanna i Sverige.

Boendet ligger på Gideonsberg i Västerås.

Huset var tidigare ett serviceboende.

Nu finns 47 lägenheter för ukrainska flyktingar.

Flyktingarna får stanna på boendet i sex månader i ett första skede.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer