Hör ungdomskonsulterna om var socialtjänsten brister och behöver bättring. Foto: Jenny Berggren/SVT

Ungdomarnas skarpa kritik mot socialtjänsten i Västerås: ”Alla vill bli bemötta med respekt”

Uppdaterad
Publicerad

Socialsekreterare som inte bemöter en med respekt eller tar en på allvar. Sterila miljöer som får en att känna sig som en sjuk som ska bli ”botad”. Så upplever ungdomar delar av socialtjänsten i Västerås – och nu ska deras erfarenheter bidra till bättring.

– Vi har fått väldigt positiv respons. Alla har varit väldigt öppna och verkligen velat ha kritik för att bli bättre, säger Arwen Edlund.

Hon är en av sju ungdomar som i tre veckor sommarjobbat som ungdomskonsulter åt Västerås stad. Deras uppdrag har varit att ta reda på hur barn och unga upplever sig bli bemötta av socialtjänsten och vad som behöver bli bättre – både i det mänskliga mötet och när det gäller lokaler.

Ungdomarna har bland annat arbetat fram förslag kring hur bra mötesrum för barn och unga kan skapas i nya Socialtjänstens hus, som byggs på Sigurdsområdet. Foto: Cecilia Cedervall/Västerås stad

Ungdomarna har haft telefonsamtal och möten kring påhittade ämnen med socialtjänsten för att själva uppleva hur det är. De har gjort besök och också enkäter med andra ungdomar. De har träffat socialsekreterare, tjänstemän och politiker.

Nyligen presenterade ungdomarna sin sammanfattning och sina råd för förvaltningen.

 I klippet ovan berättar de om den.

 – Det var otroligt spännande och fint att se jobbet de har gjort, säger Magnus Edström, verksamhetschef individ- och famlijeförvaltningen område barn och ungdom.

– Det vi verkligen kommer att ta med oss är vad de beskriver som en viss avsaknad av respekt, omtanke och medkänsla i mötet. Där vi tenderar att bli som ett stort frågebatteri så den som söker stöd och hjälp blir övermannad av frågor istället för att få känna att här finns nån som lyssnar på mig.

Ungdomskonsulter och Ungdomsdialog

  • Ungdomsdialog är en kanal mellan politiker och ungdomar: politikerna ska förstå ungas behov och ungas möjlighet till delaktighet och påverkan ska ökas
  • Startades för att ta vara på ungas idéer och engagemang i staden
  • Gymnasieungdomar som har ett samhällsengagemang och lätt för att prata med andra ungdomar kan söka sommarjobb som ungdomskonsult.
  • Ungdomsdialog väljer ut uppdrag från ansökningar som verksamheter inom Västerås stad skickar in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.