Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skillnaden före och efter sänkningen. ”Om man låter det här vara den permanenta bilden av Hedströmmen då kommer det här vara det största naturvårdsprojektet i strömmande vatten i Europa”, säger Viktor Kärvinge. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Hedströmmen kan bli Europas största naturvårdsprojekt för strömmande vatten

Uppdaterad
Publicerad

I och med att dammen sänkts har runt fem kilometer av den ursprungliga Hedströmmen åter kommit i dagen. Så här strömmade ån innan dammen byggdes på 1940-talet. Och nu ser många en unik möjlighet att återskapa dalgången.

– Jag vet inte att det här har skett i Sverige någon gång, säger Viktor Kärvinge, vattenhandläggare Länsstyrelsen Västmanland.

I väntan på Mälarenergis beslut hurvida dammen ska byggas om i modern tappning eller inte, kan biologerna på Länsstyrelsen börja undersöka den nybildade strömmen.

– Det ska bli otroligt intressant att följa den här utvecklingen och se vilka arter som kan hitta tillbaka, säger Viktor Kärvinge.

Damm blev ström

Det som bara för någon månad sedan var en avlång, sjöliknande damm ovanför kraftverket, inrymmer nu en ström som ömsom forsar, ömsom meandrar i dalgången.

– Det var mer eller mindre en konstgjord sjö här tidigare, men nu med avsänkt damm så har vi plötsligt en fors där vi tidigare hade lugnvatten, säger Viktor Kärvinge.

Följ med ner till strömmen som uppstått på nytt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om man låter det här vara den permanenta bilden av Hedströmmen då kommer det här vara det största naturvårdsprojektet i strömmande vatten i Europa”, säger Viktor Kärvinge. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Nygårdsforsen

Kraftverket och dammen byggdes under 1940-talet. Det har producerat runt fyra miljoner kilowattimmar för ägaren Mälarenergi årligen. I oktober sänktes dammen då allvarliga brister i dammens konstruktion upptäckts. När vattnet tömts ut, kunde Hedströmmen återgå till den form den hade innan dammen byggdes på 1940-talet.

Förtydligande: Rasrisk – avråder allmänheten

Mälarenergi avråder bestämt allmänheten från att vistas i det aktuella området då rasrisken längs dammens sidor är stor. Det finns också risk för att fastna i den kvicksandsliknande leran.

SVT följde med Länsstyrelsens vattenhandläggare som hade tillstånd att på ett begränsat område gå ner till strömmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.