Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Smedjeback är åtalad för för ohörsamhet mot ordningsman. Kammaråklagare Magnus Möller har avböjt intervju till SVT på grund av tidsbrist. Foto: Linnea Söderberg/SVT & Dennis Buhr/SVT

Klimataktivisten Martin var med och blockerade väg: ”Skulle göra det igen”

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagaren yrkar för kraftigt höjda dagsböter för ohörsamhet mot ordningsman för aktivisten Martin Smedjeback från Västerås, som i augusti förra året var med och blockerade en väg i en aktion för klimatet i centrala Stockholm.

– Han visste vilka regler som gäller, menar kammaråklagare Magnus Möller.

– Jag skulle göra det igen, säger Martin Smedjeback.

Martin Smedjeback från Västerås deltog i en klimatmanifestation tillsammans med aktivistgruppen Extinction Rebellion i centrala Stockholm i augusti förra året.

Den lagliga manifestationen gick till en början lugnt till men tog sedan en annan vändning när aktivister limmade och kedjade fast sig på asfalten korsningen Kungsgatan/Sveavägen.

Klimatkrisen

Drogs bort av polis

Polisen som ansåg att syftet var att blockera trafiken och störa den allmänna ordningen och utdelade en ordningshållande befallning till de personer som blockerade korsningen. Ett 40-tal aktivister följde inte uppmaningen, däribland Martin Smedjeback, och fick handgripligen föras bort av polisen.

Under tisdagens rättegång yrkade kammaråklagare Magnus Möller på kraftigt höjda dagsböter för Martin Smedjeback. Det för ohörsamhet mot ordningsman eftersom han vid det tillfället varit medveten om vilka regler som gäller vid blockader, och att han flera gånger tidigare blivit dömd för ohörsamhet mot ordningsmakten, olaga intrång och brott mot ordningslagen. Något som Martin Smedjeback själv menar är kopplat till hans aktivism.

Till P4 Västmanland säger kammaråklagare Magnus Möller att det är ett brott att hindra trafiken och att inte hörsamma polisens uppmaningar.

”Agerar man för klimatet borde man inte bli dömd” – i klippet reagerar Martin Smedjeback på påföljderna som åklagaren vill se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet