• Viktigt meddelande:

    Det är kraftig rökutveckling efter en brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör barnskötaren Catharina Zakrisson (på bilden) och förskolechefen Pia Collin i klippet ovan. Foto: SVT

Pandemin har förändrat förskollärarnas vardag: ”Vi känner oss som snorpoliser”

Uppdaterad
Publicerad

Rinnande näsor som är förbjudna på förskolor och pedagoger som känner sig som ”snorpoliser”, den rådande pandemin är en stor utmaning för förskolorna.

– Vi känner oss nästan som snorpoliser. Så fort vi ser att en näsa rinner lite grann måste vi lyfta luren och ringa hit föräldrarna, säger Catharina Zakrisson på förskolan Äventyret i Surahammar.

Efter en utmanande vår med många sjuka barn väntar nu den nästa stora utmaning – hösten.

– Som tur är så har våra barn hittills i höst varit hyfsat förskonade från maginfluensan och andra slags virus som brukar vara vanliga den tiden på året, säger förskolechefen Pia Collin.

Största delen av tiden utomhus

– Men vi måste hålla fast vid restriktionerna och hålla ut. Antagligen en lång tid framöver, fortsätter hon.

På förskolan Äventyret finns både en småbarnsavdelning och en avdelning för lite äldre barn. När vi träffar dem är det full fart på den stora gården som hör till förskolan.

– Under våren höll vi oss i princip uteslutande här ute. Vi kunde inte ha våra vanliga dagsrutiner och definitivt ingen vanlig undervisning, säger barnskötaren Catharina Zakrisson.

Oro inför hösten

Med en viss oro ser personalen nu framåt mot den kalla årstiden men de tror mycket på bra samarbete för att verksamheten ska kunna fungera trots de rådande omständigheterna.

– Visst är det frustrerande för föräldrarna att behöva vabba så fort barnens näsa rinner men jag upplever en stor acceptans kring det. Det känns som att alla försöker hjälpas åt, både bland personalen och bland föräldrarna, säger förskolechefen Pia Collin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet