Foto: SVT/Arkiv

Nya covid-19-rekommendationer för förskolor i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

När hösten nu drar in över landet har många barn snoriga näsor. Och många barn verkar ha det nästan permanent den här tiden på året. Folkhälsomyndigheten tycker nu att de barnen kan vistas på förskolan trots sin rinnande näsa.

Hittills har det varit tydligt: Har barnet minsta lilla förkylningssymptom ska det stanna hemma från förskolan. Men det ändras nu i samband med nya rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har kommit med.

– Är det en mer eller mindre kontinuerlig snuva som hållit på ganska länge och som dessutom beter sig rätt så oskyldigt, då kan barnet faktiskt gå tillbaka till förskolan, säger smittskyddsöverläkaren Jan Smedjegård.

Coronaviruset i Västmanland

– Men det är klart: Det är en avvägning. Det kommer aldrig att finnas ett rakt och enkelt svar på frågan vad det är för slags virus barnet bär på, tillägger han.

Förskolor förskonade från smittan

Jan Smedjegård tror att det kommer att bli covid-19-utbrott på både skolor och till viss del även förskolor.

– Hittills har förskolor varit rätt så förskonade från covid-19-smittan men det gäller ju att vara försiktig och hålla sig till rekommendationerna. Framför allt också då vi i nuläget inte testar så pass små barn.

Förskoleklassbarn ska testas

Barn i förskoleklass ska dock testas i de fall de uppvisar symptom. Men i nuläget dröjer det tills provsvaret kommer.

– Det är olyckligt att vi har hamnat i en situation med fördröjda svar. Men laboratoriet jobbar på att utöka tiderna så man kan jobba ikapp. Ambitionen är att svaret ges inom 48 timmar, säger Jan Smedjegård.

Rekommendationer kommer att gälla länge

På frågan hur länge till vi kommer att ha den situationen vi har idag svarar Jan Smedjegård:

– Det kommer att pågå länge till. Vi måste nog ställa oss in på att vi ska behöva leva med alla dessa rekommendationer hela nästa år också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet