Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Alla som är över 65 kan på 1177.se anmäla sitt intresse för vaccin som blir över. Det är väldigt positivt att vi kan göra så nu, säger Jonas Ekström. Foto: SVT

Vaccineringen i Västmanland går långsammare än planerat – öppnar reservlista för överblivna doser

Uppdaterad
Publicerad

Det är en del hinder på vägen som gör att vaccinationstakten är långsammare än regionen hade räknat med.

– Förra veckan fick vi boka om ungefär 3 400 doser när vaccineringen med Astra Zenecas vaccin blev pausat. Det är olyckligt, förstås, säger vaccinsamordnaren Jonas Ekström.

Folkhälsomyndighetens beslut om att pausa användandet av Astra Zenecas vaccin har ställt till det i länet och många vaccinationstider behövde ombokas.

– Vi kunde inte nå alla som hade tider inbokade. Vissa kom till vaccinationsmottagningarna ändå och hade taxiresor bokade för det. Det känns olyckligt med allt strul som har varit kring det, säger Jonas Ekström.

Astra Zenecas vaccin pausas på grund av vissa fall av allvarliga biverkningar

Astra Zenecas vaccin får för tillfället inte användas då det rapporterades vissa enstaka fall av allvarliga biverkningar i Europa.

– Jag tycker det är bra att man tar detta på allvar och utreder det. Vi måste kunna förlita oss på de vaccinen som finns i EU, säger Jonas Ekström.

Regionen har redan köpt mer av Astra Zenecas vaccin

Han tror dock att det snart kommer att vara möjligt att vaccinera med Astra Zenecas vaccin igen.

– Vi har redan köpt in flera doser av Astra Zenecas vaccin för att kunna komma igång med en gång igen så fort vi får grönt ljus, säger Jonas Ekström.

Från och med nu möjligt att anmäla intresse för överblivna doser

Från och med torsdag den 25 mars kommer det nu dessutom att vara möjligt att anmäla sitt intresse för vaccindoserna som blir över på kvällarna.

– Alla som är över 65 kan på 1177.se anmäla sitt intresse för vaccin som blir över. Det är väldigt positivt att vi kan göra så nu, säger Jonas Ekström.

Uppdatering: På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man åter kommer att ge Astra Zenecas vaccin till de som är äldre än 65 år. Men att det fortsatt är satt på paus för yngre.

Logga in på 1177.se och skriv upp dig eller ring vaccinationsbokningen på telefon 021-481 87 00 vardagar mellan kl. 13-15. Det går inte att ringa 1177 på telefon för att skriva upp sig på listan. Vaccinationsbokningen prioriterar arbetet med att skicka kallelser med ordinarie bokade tider. Därför erbjuds inte möjligheten att bli uppringd för frågor rörande reservlistan utan här besvaras samtal i turordning i mån av tid. Man tappar inte sin ordinarie bokade tid om man anmäler sig till reservlistan. Den bokade tiden finns kvar till dess man blir inbokad på en restdos.

Man ska kunna ta sig till den valda mottagningen inom 1 timme. Man får ange sitt telefonnummer. Om det uppstår en restdos, ringer vaccinationsbokningen in personer från listan. Äldre prioriteras. Vaccinationsbokningen ringer bara en gång, om ingen svarar går frågan vidare till nästa person på listan. Man står kvar på listan till dess att man fått en tid för vaccination. En tid med kort varsel kan inte garanteras.

Text/källa: Region Västmanland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet