Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vaccinsamordnaren Mikael Sars hoppas att folk fortsätter vaccinera sig när restriktionerna tas bort. Foto: Daniel Brodén/SVT

Vaccinsamordnarens oro när restriktionerna släpps: ”Klokt om man hade väntat några veckor”

Uppdaterad
Publicerad

Att restriktionerna tas bort välkomnas av de flesta. Men vaccinsamordnaren Mikael Sars anser att man borde ha väntat några veckor till på grund av den höga smittspridningen.

– Till slutet på februari, då förväntar vi oss att smittan klingat av i stor omfattning, säger Mikael Sars.

Den 9 februari tas restriktionerna bort och samhället öppnar återigen upp och det blir fritt fram att träffas igen. Huruvida folk fortsätter att vaccinera sig eller inte återstår att se. I Västmanland har 86,5 procent tagit dos ett, 83,5 procent dos två och ungefär 54 procent har tagit dos nummer tre.

– Vi har ungefär 50 000 personer i Västmanland som är berättigad till dos tre som ännu inte vaccinerat sig, säger Mikael Sars, vaccinsamordnare på Region Västmanland.

När restriktionerna lyfts så försvinner också covidpassen, som i viss utsträckning fungerat som incitament att vaccinera sig.

– De tappar ju sin funktion här i Sverige. Men covidpassen har fortfarande en funktion därför att många andra länder kräver covidpass, så vill man röra sig utanför Sveriges gränser så är det väldigt klokt att följa vaccinationerna.

I klippet berättar Mikael Sars om sin syn på restriktionerna och vaccineringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet