Foto: Morgonstudion/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Chatt: Vad tycker du om lustgasen?

Uppdaterad
Publicerad

I SVT kartläggning av lustgasen på sociala medier berättar vi om hur knarklangarna använder den som täckmantel för försäljning av olagliga droger – och om följderna för de som missbrukar lustgasen. Nu undrar vi vad du tänker om lustgasens framväxt i samhället, och dess koppling till kriminaliteten.

Har du egna erfarenheter av lustgas? Skriv och berätta!

SVT:s reportrar Caroline Slotte och Susanna Ahnlund finns här för att chatta med er och svara på frågor, efter deras medverkan i Morgonstudion.

Vad tycker du om lustgasen?

Tack för ett stort engagemang och många bra diskussioner om lustgas.

SVT Nyheter Västmanland kommer att fortsätta publiceringen av lustgasförsäljarna under veckan.

Här kan ni följa rapporteringen och se tidigare delar.

Har ni tips kring ämnet, tveka inte att höra av er till oss:

susanna.ahnlund@svt.se

caroline.slotte@svt.se

Anonym • Lustgas kan användas i måtta utan någon större risk för hälsoproblem. Det är missbrukare som bokstavligen slukar i sig 100+ ballonger varje dag som drabbas. Oerhört synd att pundare ska förstöra för resten av oss som vanligt. MVH En måttlig brukare.

Hejsan!

Tack för att du delar med dig. Vi har pratat med en läkare på neurologen som betonar att det varierar från person till person hur man påverkas av lustgasanvändningen och hur snabbt man får biverkningar eller skador. Vi har även träffat en tjej som vi kallar "Klara" som fick skador efter regelbunden lustgasanvändning. Se mer från vår granskning här.

Elsa • I Nederländerna har stora problem uppstått för några år sedan. Plötsligt blev lustgas väldigt populär och både problem (beroendeproblematik, hälsa, trafikolyckor osv) och kunskap har ökat. Finns utbytte av kunskap och erfarenhet?

Hej! Den information vi fått är att flera skolor och personer inom kommunen jobbar med att informera om riskerna med användningen av lustgas.

Sedan pågår det en utredning där man undersöker huruvida det går att få till en lagändring för att reglera lustgasanvändandet. Vad den utredningen visar och vad åtgärderna blir återstår att se.

Anita • Användandet är omfattande. Vore bra med ytterligare information i skolor om lustgas, förhoppningsvis kommer några elever då att låta bli eller be sina kompisar låta bli att använda det.

Hej Anita! Tack för att du delar med dig av din åsikt. De skolor och personer inom kommunen som vi haft kontakt med har berättat att de på olika sätt informerar om riskerna med lustgasen.

Lisa89 • jag umgicks med 2 kompisar och en sa: jag vet vart de säljer lustgas,testat? Vi köpte de i en butik i sthlm och gick hem till henne och testade. Vi tre satt oss i sängen och turades om medans vi kände känslan och skum i bollen. Efter 10-15 min var kappslarna slut (4till varje blev det). Kul att testa 1 gång för nyfikenheten men inget man ska/värt lägga tid och pengar på.

Hans • Lustgas orsakar brist på B12-vitamin och nervskador som kan bli bestående. Informera unga om det. Och Förbjud detta missbruk i lag å det snaraste.

Det stämmer. Vi rapporterar bland annat om det i den här artikeln när "Klara", som missbrukat lustgas, träffar sin läkare på neurologen som berättar om B12-brist och skadorna det kan orsaka.

Hej • Många som säger legalisera andra droger så kriminella inte ska tjäna pengar på dem. Men alkohol är lagligt och kriminella tjänar ändå pengar på det. Om droger blir lagliga kommer kriminella locka med bättre priser eller annat. Alla får det att låta så enkelt, gör si gör så, verkligheten är inte svart/vit.

Blond • Jag tycker att det är fint att vi kan få ha något annat berusningsmedel än alkohol. Det är synd att media alltid vinklar till att allt bruk är ett missbruk, när så inte alls är fallet.

Elias • Låt oss säga såhär, om någon blir alkoholist och sabbar levern efter att ha supit varje dag i ett halvår så skulle ingen reagera med förvåning. Skillnaden här är att det, så vitt jag vet, inte förekommer någon undervisning om lustgas och dess risker. Använd med måtta är det en jämförelsevis säker substans att berusa sig på. Istället för att göra om samma misstag som gjorts med narkotikapolitiken borde det satsas på att informera, inte kriminalisera.

Hej! Tack för din kommentar. Det vi vet utifrån de vi pratat med så jobbar skolor och andra som träffar elever med att informera om riskerna med lustgas, så det arbetet pågår.

Sen återstår det att se vad regeringens utredning visar och vilka åtgärder som vidtas efter den.

Mamma Mu • Här i Stureby på Bastuhagsv har vi numera dagliga besök em av lustgasanvändare och utöver det sen länge narkomaner!
Både i ljus o mörker kyla snö inget hinder för ungdomarna!
Helt öppet inne på gården!
Sturebyskolan intill - sen länge larmade!
Polisen sen länge informerade!
Men vad händer efter att vi larmat?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Mer i ämnet