Vakt utsatt för knivhugg i Västerås – en person häktad

Uppdaterad
Publicerad

En ordningsvakt vid en krog på Stora torget i Västerås attackerades sent på lördagskvällen med kniv. Tack vare skyddsväst klarade sig vakten utan allvarligare fysiska skador.

– Vi kallades dit på grund av bråk. När vi kommer fram har ordningsvakterna brottat ner personen som försökt skära en av ordningsvakterna med en kniv, men kniven fastnade i skyddsvästen. Han hade tur där, säger Thomas Gustafsson, vid polisens ledningscentral region Mitt.

Vakten är skärrad men samtidigt lättad över att det gick bra, enligt Gustafsson.

– Det hade det inte gjort om han inte haft skyddsväst, säger han.

Våld mot tjänsteman i fem fall

Den misstänkte 37-årige gärningsmannen greps på platsen och är tagen i förvar. Brottsrubriceringen var vid ettiden natt mot söndag inte fastställd, men väntas klassas som grov på grund av att en kniv har använts, säger Thomas Gustafsson.

– Grovt våld mot tjänsteman, försök till grovt våld eller dråpförsök, det är något oklart än.

Den misstänkte är ännu inte förhörd och det är oklart vad som föranledde attacken.

Under söndagsförmiddagen blev brottsrubriceringen försök till grovt våld mot tjänsteman i fem fall. Den misstänkte är även misstänkt för ringa narkotika brott eget bruk och brott mot knivlagen. Gärningspersonen är fortfarande på sjukhus.

En person häktad

Enligt VLT häktades en person på sannolika skäl under onsdagen, misstänkt för grovt våld mot tjänsteman i fem fall. Gärningsmannen häktades även för våld mot tjänsteman i ett fall. Under häktningsförhandlingen nekade den misstänkte till brott.

Åtal ska väckas senast 17 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.