Foto: Svt

Kommunanställd i Fagersta försökte ragga väljare åt Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att höja valdeltagandet anställde Fagersta kommun tio valambassadörer. Nu har man skilt en av dem från sitt uppdrag. Anledningen är att personen brustit i objektivitet och till och med uppmanat personer att rösta på Socialdemokraterna.

Meningen var att valambassadörerna skulle informera om valet och vara helt neutrala och objektiva men så blev det inte.

– Tyvärr har den här personen försökt att få personer att rösta på ett visst parti på sin fritid. Man kan säga att det har skett i ett större sammanhang än till sina nära och kära. Det har till exempel varit på sociala medier, men inte i våra kanaler och inte i våra kläder som valarbetare för kommunen, säger projektledare Annika Hedberg Roth på Fagersta kommun.

Arbetet fortsätter 

Annika Hedberg Roth vill understryka att de övriga valambassadörerna har hennes fulla förtroende och att de fortsätter sitt arbete ända fram till valdagen med sitt uppdrag.

– Det är beklagligt att det blev så här men vi har gjort allt vi kan för att undvika det. Vi har till exempel säkerställt att personerna som jobbar med det här inte finns med på valbar lista för något parti. Intentionen är den bästa, men de är bara människor och vi kan inte förhindra allt.

Kommer ni att fortsätta med valambassadörer i Fagersta?

– Det får politiken ta ställning till i framtiden, men vi har märkt att intresset har ökat för valet med till exempel många förtidsröstare. De som jobbar idag har gjort ett fantastiskt arbete, säger Annika Hedberg Roth.

SVT Nyheter Västmanland har sökt Kommunstyrelsens ordförande Marino Wallsten (S) utan framgång, men så här sa han vid rekryteringen av valambassadörerna.

– Vi kan inte med säkerhet säga att detta fungerar men vi hoppas det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västmanland

Mer i ämnet